De temperaturen blijven boven de vijftien graden, er is geen regen voorspeld en de zon laat zich steeds vaker zien: de perfecte weersomstandigheden om een barbecue te organiseren in je eigen tuin! Denk jij aan bier bij een barbecue? Dan is het zeker de moeite waard om ook eens een wijntje te proberen! Een goed glas wijn kan een mooi geroosterd stukje vlees, vis of zelfs gegrilde groenten naar een hoger niveau tillen, mits je de wijn goed afstemt op wat er op je bord ligt. Hoe doe je dat? We geven je met plezier een aantal tips en wijnsuggesties voor bij de barbecue!
Hoe kun je de wijn afstemmen op je barbecue?
Ga je een mooi stuk vlees roosteren op de barbecue? Dan zit je sowieso goed met een tanninerijke wijn. Schenk bij de worstjes, hamburgers of bij een stevige steak bijvoorbeeld een smaakvolle Cabernet Sauvignon, Montepulciano of een mooi gespierde Tempranillo wijn. Dit zijn allemaal krachtige rode wijnsoorten die uitstekend samenvallen met het stevige, kruidige karakter van het vlees en de robuuste structuur. Ga je juist voor een wat milder stukje vlees zoals kip of kalkoen of voor zalm? Schenk hier dan een lichtere rode wijn zoals Beaujolais bij, of een volle witte wijn zoals Chardonnay met wat houtrijping. Over het algemeen geldt: bij stevig vlees past een stevige rode wijn en bij wat verfijnder lichter vlees brengt een lichte witte wijn een fijne balans.
Wijn bij een vegetarische barbecue
Voor vegetariërs zijn er gelukkig tegenwoordig genoeg mooie producten om als vleesvervanger op de barbecue te leggen. Deze vleesvervangers zijn vaak op sojabasis. Ze hebben meestal een knapperig korstje en een vrij milde of licht gekruide smaak. Daarom is het handig om de stevige wijnen te vermijden, en juist voor een wat lichtere allemansvriend te kiezen. Schenk bijvoorbeeld een soepele Merlot bij de vegetarische worstjes of hamburgers. Ook een mooie droge witte wijn zoals riesling wijn uit de Elzas gaat goed samen met een vegetarische burger: een toegankelijke wijn met een fris zuurtje en een verfrissend karakter.
Wijn bij gegrilde groenten
Veel groentesoorten worden lekkerder op de barbecue! Puntpaprika’s worden heerlijk rokerig en zoetig van smaak als je ze grilt, en bijvoorbeeld tomaatjes krijgen een explosie van smaak wanneer je ze een tijdje op de barbecue legt. Ook paddenstoelen zijn heerlijk om te grillen. Onze aanrader bij gegrilde groenten is een goed glas Provençaalse Rosé. Deze frisdroge Rosé’s staan erom bekend dat ze goed combineren met geroosterde groenten vanwege hun fruitige en licht mineralige stijl en verfijnde kruidige nuances. Bij de geroosterde paddenstoelen is Pinot Noir dan weer een uitstekende keuze.
Kortom: maak je tuinfeestje helemaal compleet door je wijn te combineren bij hetgeen wat je op de barbecue legt. Zo komen de smaken optimaal tot hun recht!
Comments