Sinds we in Zwitserland wonen, zijn we ons ervan bewust van de gevaren die teken kunnen overbrengen. In Nederland wisten we natuurlijk al van de ziekte van Lyme, die door teken wordt overgebracht. Hier in Zwitserland is teek echter ook drager van een virus; Tekenencefalitis. En dit virus wordt direct na de beet overgedragen.

Tekenencefalitis ofwel  Tick-borne encephalitis virus (TBE virus)

Tick-borne encephalitis virus (TBE virus) of Tekenencefalitis is een virus dat ontstekingen in de hersenen en hersenvlies veroorzaakt. In Zwitserland zijn veel teken met dit virus besmet en wordt inmiddels het hele land als risico-gebied beschouwd. Tegen de ziekte van Lyme kan je je niet inenten, maar tegen het TBE-virus gelukkig wel.

Het inenten tegen het TBE-virus is eigenlijk vrij normaal bij kinderen hier. Er zijn veel Waldspielgruppen (dat is een soort peuterspeelzaal, alleen zijn de kinderen dan de hele ochtend buiten in het bos) en ook op de basisschool zijn de kinderen veel buiten te vinden. Plus er wordt over het algemeen veel buiten gespeeld hier. Het wordt door de kinderarts dan ook aangeraden om je kinderen vanaf het moment dat ze vaker buiten zijn, je kind te laten inenten.

De vaccinatie gebeurt in drie delen. Na de eerste prik, krijg je de tweede één tot drie maanden later. 9 tot 12 maanden later krijg je dan de derde prik en vanaf die tijd ben je goed beschermd. Na 3 tot 5 jaar moet je een herhalingsprik en daarna iedere 5 tot 10 jaar.

Bescherm je kind en jezelf tegen teken

Een tekenbeet helemaal voorkomen kan je niet, maar je kunt wel zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen nemen.

  • Spray jezelf in met een speciale spray tegen teken
  • Als je in het hoge gras of in het bos loopt, doe dan je sokken over je broek.
  • Controleer jezelf altijd na een wandeling
  • Trek je kleren zo snel mogelijk na een dag in een risicogebied uit
  • Haal een teek zo snel mogelijk uit de huid. Hoe langer de teek erin zit, hoe meer kans je hebt dat hij de Borrelia bacterie overbrengt. Houdt de plek ook altijd in de gaten. Je kunt testen of de teek besmet is, via een thuistest.


Show Full Content
Previous Het onderzoek bij de Kinderarts in Zwitserland
Next Leuke manieren om het schooljaar af te sluiten

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close