Een mooi, heldergroen gazon. En dan niet van kunstgras, maar van echt gras. Wie wil dat nu niet. Maar om dat voor elkaar te krijgen dien je je gazon wel de juiste verzorging, onderhoud en aandacht te geven. Maar wat moet je dan precies doen om een mooi gazon te krijgen? En wanneer? En als het eenmaal zo mooi is, hoe houd je het dan zo? Bij deze deel ik zes onmisbare tips die ik bij ons nieuwe stulpje in Zwitserland zeker op ga volgen!

Kalken

Je gazon kalken? Ja, het is echt belangrijk, want kalk is een wondermiddel voor de ondergrond van je gras. Kalk zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de grond niet te hoog is, en daarmee voorkom je dat mos en andere soorten onkruid tussen je gras groeien. Kalken kun je het beste doen in het vroege voorjaar. Bijvoorbeeld half februari. Eens per jaar kalken is voldoende.

Bemesten

Net als mensen, dieren en planten heeft je gras goede voeding nodig om te groeien en sterk te worden. Omdat gewone grond vaak onvoldoende voedingsstoffen bevat, is het belangrijk om je gazon 3 tot 4 keer per jaar te bemesten. Doe dat bij voorkeur in maart, mei, juli en september. Let op: bemest het gazon minstens een maand nadat je hebt gekalkt. Kalk en mest gaan niet zo goed samen.

Bijzaaien

Is je gras dor of kaal? Dan zijn het voorjaar (maart) of najaar (september/oktober) de beste momenten om het bij te zaaien. Is je gazon compleet toe aan vervangen? Leg je gazon dan bij voorkeur uit graszoden. Dan is de kans het grootst dat je werk beloond wordt met een mooi resultaat. Je kan tegenwoordig bij ieder tuincentrum of zelfs gewoon online graszoden kopen.

Maaien

Je gras maaien doe je het beste op een lengte van 3 tot 4 centimeter. In het voorjaar (maart t/m mei) maai je je gras eens per 6 of 7 dagen. In het hoogseizoen (juni t/m augustus) is eens per 4 of 5 dagen beter. Gras wat net gelegd is, bijvoorbeeld uit graszoden, vraagt wat voorzichtiger maaiwerk. Maai dan op 5 tot 6 centimeter lengte, zodat de wortels zich sterk kunnen ontwikkelen.

Sproeien

Sproeien. Zodra het heet, droog weer is, zetten veel mensen dagelijks de sproeier even op het gras. Fout! Sproeien hoor je niet dagelijks te doen, maar slechts eens in de week bij heet weer. Bijvoorbeeld iedere maandagavond. Sproei vooral in de late avond, zodat de zon het water niet direct weer kan verdampen. Sproeien is pas nodig als het minimaal 5 dagen heet en droog is buiten.

Herfstonderhoud

Nu de herfst voor de deur staat, willen we je meegeven dat het extra belangrijk is om je gazon in de gaten te houden. Blijven er plassen water op staan? Probeer de ondergrond dan te egaliseren of prik wat gaten in de ondergrond van de plas, zodat het water weg kan lopen. Doe je dat niet, dan kan je gras stikken en krijg je (in de lente) bruine, dorre plekken in je gazon. Hetzelfde geldt voor bladeren: zorg dat je ze tijdig wegharkt van je gazon, zodat je gras genoeg licht en zuurstof krijgt.

Zo. Met bovenstaande tips ben jij verzekerd van een prachtig groen, gezond gazon. Zonder dorre plekken. Laat de buren maar jaloers zijn… geniet ervan!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Graszodengelegd.nl

Show Full Content
Previous Hallo fantastische baby aankondiging!
Next In de categorie toffe reclame: Zeeman!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close