Lief klein meisje, mag ik je nog zo noemen? Je bent tenslotte vanaf vandaag 5 jaar oud. Oud genoeg voor kauwgom, oud genoeg om je eigen plan te trekken. En dat doe je! Maar gelukkig heb je me ook nog vaak nodig. Even ophalen van school, ook al is het maar dat ik net over de straat op je sta te wachten. Je vindt het superfijn en vraagt me dan ook direct of ik dan boodschappen heb gedaan. Helaas, je krijgt echt alleen een donut op vrijdag. Overigens geef ik je groot gelijk om het te proberen.

Al van jongs af aan zeg ik “het is Jantje huilt of Jantje lacht.” En nog steeds. We kunnen je buien vaak zien aankomen en proberen er een beetje naar te handelen. Iets goed inkleden, duidelijk zijn in situaties die komen gaan, anticiperen op momenten die mis kunnen gaan. Soms mis ik echter een teken en dan is het 2 uur dik drama. Afgelopen week sleurde ik je na een uur gillen bij een vriendinnetje zelfs op je sokken en zonder jas mee naar huis. Het was niet ver gelukkig. En je bent niet de enige. De kinderen hier zijn ook pittig te noemen. Dat scheelt voor mij een hele hoop en ik kan zeggen dat ze het inmiddels gewend zijn. Oeps 🙂

We hebben gelukkig steeds meer momenten van Jantje lacht. Want die momenten zijn zoveel leuker. Zoals als je noten zoekt met je vriendjes. Ik vind dat leuk. Je wordt steeds zelfstandiger, verzint dingen die je kunt doen, die je kunt maken. De taal is sinds dat je op school zit geen barrière meer. Je wisselt zo eenvoudig van taal. Ik heet in het Zwitsers ‘Marlìkre’ en oma ‘ôma’. Je spreekt met twee woorden en als een echte Zwitserse noem je de naam bij ‘gruezi en ‘tschuss’ zeggen. Daar kan je moeder nog wat van leren. Ik kan sowieso nog veel van je leren qua taal, maar mij mag je verbeteren hoor. Graag zelfs!

Je bent dus vijf en kan in 6,5 taal tot tien tellen. Duits en Zwitserduits lijken op elkaar, maar verschillen wel degelijk. Eins, Zwei, Drei is in Zwitserland; Eis, Zwo, Dru. Je kunt ook tot 10 tellen in Frans, Nederlands, Spaans, Engels en… ineens hoorde ik je tot 5 tellen in het Deens. Hoe cool. Het is aan ons om deze talenknobbel niet te verwaarlozen!

Het is ook grappig dat je ook je voorkeuren hebt voor televisieprogramma’s. Peppa Big kijk je met Liza mee in het Duits, Lego moet in het Engels, de Smurfen op netflix in het Duits en de film in het Nederlands. Schrijven en lezen, daar heb je dan weer niks mee. Jammer, maar inmiddels vind je kleuren wel leuk en knippen. Puzzelen heb je een hele tijd gedaan, 100 stukjes doe je met twee vingers in je neus. Mijn neus is zo lekker, zeg je dan!

Goh, ik kan wel eeuwen over je doorkletsen. Ik ben zo onwijs blij dat ik je moeder ben. Want kindjes met karakter worden niet vergeten en niemand die ik ken, vergeet jou! Omdat jij, met die prachtige haren en mooie bek met tanden, zo ontzettend lief, schattig, doortastend, verlegen en explosief bent. Omdat jij de liefste grootste zus bent die je maar kunt wensen. Zal ik nog even doorgaan? Je bent het leukste buurmeisje en het liefste vriendinnetje. Jij bent een fantastische lieve dochter die denkt en leeft vanuit het hart. Jij lief kind, mag altijd zo blijven.

Lieve kleine superheld die met mooie regenbogen iedereen vrij maakt, ik wens je een hele fijne verjaardag!

eva

 

Show Full Content
Previous Maak eenvoudig een eind aan de fruitvliegjesplaag
Next Van groeikaarten tot snoepkaarten. Deze kaartjes zijn leuk!

10 thoughts on “Hieperdepiep, Eva vijf jaar!

  1. Wauw, wat een mooie blogpost dit, wat een mooie brief aan je dochter 🙂 Wat zal dat mooi zijn voor haar om later eens terug te lezen. Gaaf hoor! Enne, nog gefeliciteerd!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close