Als je een lichtstraat wil integreren in je uitbouw, of een ander deel van je woning, is het belangrijk dat je voor de juiste glassoort kiest. De glassoort is namelijk erg bepalend voor de stijl en uitstraling van een lichtstraat. Het kiezen van een bepaalde soort glas kan nog best lastig zijn, want er zijn vandaag de dag behoorlijk wat keuzes. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het vinden van de juiste glassoort!

 

1. Geïsoleerd of ongeïsoleerd glas? 

Niet alle glassoorten isoleren even goed, dus dit is altijd een belangrijk punt om in de gaten te houden. Ga je voor een lichtstraat uitbouw? Dan is de kans groot dat je graag goed geïsoleerd glas wil, aangezien het een soort extra kamer moet worden voor je woning. Je wil natuurlijk niet dat het tocht of dat je constant de kachel hoog moet zetten om er comfortabel te kunnen zitten. Gaat het om een open overkapping, dan is het minder belangrijk dat het glas isoleert. Geïsoleerd glas is in de meeste gevallen wel wat duurder, dus overweeg goed of het noodzakelijk is om glas te hebben dat isoleert. 

 

2. Het glas moet doorvalveilig zijn 

Het is wettelijk vastgelegd dat al het glas dat gebruikt wordt voor een lichtstraat doorvalveilig moet zijn. Dit houdt in dat de ruit gelaagd moet zijn, vergelijkbaar met de voorruit van je auto. Zo kunnen vallende objecten niet door het glas vallen, wat uiteraard een hoop gevaarlijke situaties voorkomt. Check dus altijd of het glas dat je kiest voldoet aan de Nederlandse normen voor doorvalveiligheid, ook in het geval van lichtstraat renovatie. Zo ben je verzekerd van een veilige lichtstraat!

 

3. Coating tegen warmte en vuil

Als je een nieuwe lichtstraat aan laat leggen aan je woning, raden we je aan om te kiezen voor een warmtewerende- en vuilafstotende coating voor het glas. Zeker als de lichtstraat op het zuiden ligt en veel zon vangt, is het verstandig om een deel van de hitte buiten te houden met een speciale coating. Hiermee hou je 70% van de warmte van de zon tegen, zodat jouw uitbouw geen sauna wordt. Een vuilwerende coating is eigenlijk altijd aan te raden, aangezien het je een hoop schoonmaakwerk scheelt. Zeker als de bovenkant van de lichtstraat lastig te bereiken is. Normaal gesproken is het advies om de lichtstraat zo’n 4 keer per jaar schoon te maken en met een vuilwerende coating hoeft dit maar 2 keer per jaar. De werking van de coating houdt gemiddeld 10 jaar aan en zal wel ieder jaar wat verminderen, maar het scheelt je een hoop tijd met poetsen.

Show Full Content
Previous Waarom is Koreaanse skincare zo populair?
Next Ontdek de diverse soorten bedden

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close