Al het rioolwater dat wij in Nederland produceren moet natuurlijk gezuiverd worden om het opnieuw te kunnen gebruiken. Het afvalwater wordt in de meeste gevallen naar een zuiveringsinstallatie gepompt om het hier in een aantal stappen te reinigen, zodat het opnieuw gebruikt kan worden. Nederland staat erom bekend dat wij voorop lopen op het gebied van afvalwaterzuivering, maar hoe werkt dit proces eigenlijk? Dat leggen we je uit in dit artikel!
Stap 1. Grof afval uit het water halen
De eerste stap van afvalwaterzuivering is het grof vuil uit het water halen. In het rioolwater zit vaak veel grof vuil. Dit vuil wordt uit het water gehaald met behulp van een grote hark die ook wel de roosterhark wordt genoemd. Dit rooster haalt alles dat groter is dan een doperwt uit het water.
Stap 2. Het water omhoog
Na het filteren van het grof vuil in het water, wordt het met een vijzel omhoog gebracht naar het hoogste punt van het riool zuiveringssysteem. Hierdoor kan het water naar de volgende stap van de zuivering stromen.
Stap 3. Het zand uit het water halen
De volgende stap is het verwijderen van zand uit het rioolwater. Dit gebeurt in de zogenaamde zandvanger. Het water komt terecht in een bak, waarin al het zand naar beneden zakt en vervolgens uit het afvalwater wordt gehaald.
Stap 4. Het slib uit het water halen
Nadat het zand uit het afvalwater is gehaald, is het slib aan de beurt. Het afvalwater komt terecht in de voorbezinktank. Het water ligt in deze tank een tijdje stil, zodat het slib naar de bodem kan zakken. Het slib bestaat uit kleine poepdeeltjes. De lichte deeltjes in het water stijgen juist naar het oppervlak.
Stap 5. Bacteriën uit het water halen
Nu de grootste vervuilingen uit het water zijn, is het tijd om bacteriën uit het afvalwater te halen. Wat er nog over is gebleven van het water gaat naar de beluchtingstank. In deze tank eten bacteriën de vieze deeltjes uit het afvalwater op, waaronder ook slechte bacteriën.
Stap 6. Het water kan opnieuw worden gebruikt
Nadat de vijf voorgaande stappen zijn doorlopen, is het water in feite klaar voor nieuw gebruik. Het water eindigt in de nabezinktank, waarin de volgegeten bacteriën naar de bodem zinken en van de bodem worden geveegd. De bacteriën gaan vervolgens terug naar het begin van het zuiveringssysteem, om opnieuw het vieze afvalwater schoon te maken. Het schone water wordt teruggegeven aan de natuur en wordt dus niet als drinkwater gebruikt. Voor het zuiveren van drinkwater zijn er drinkwaterbedrijven in Nederland.
Comments