Voor mensen die graag advocaat willen worden, wordt het ICT recht steeds belangrijker. Er zijn vandaag de dag ook genoeg advocaten die specifiek die richting in studeren. Aangezien we steeds meer digitaal doen, is er ook steeds meer behoefte aan advocaten die verstand hebben van ICT recht. Maar wat valt er nu eigenlijk allemaal onder het ICT recht? In dit artikel vertellen we je er meer over!
Wat is het ICT recht?
Het ICT recht of IT recht is eigenlijk niet één vakgebied, het bestaat uit een hoop verschillende onderdelen die allemaal met het internet te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan privacyschending of schending van auteursrechten, of datalekken en computervredebreuken. Het is dus eigenlijk geen apart rechtsgebied, maar het wordt wel steeds meer zo gezien. Er is geen Wetboek voor dit vakgebied, maar de ICT-gerelateerde aspecten komen toch steeds vaker naar voren in allerlei soorten rechtszaken. In zo’n geval spreken we dan toch van ICT recht, cyberlaw, informatierecht of internetrecht.
Waarom is deze nieuwe tak ontstaan?
Er is dus eigenlijk een soort nieuwe tak in het recht ontstaan. Dat komt doordat er in de afgelopen jaren enorm veel technologische ontwikkelingen zijn geweest, die vaak nog niet opgenomen zijn in Wetboeken. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan van persoonsgegevens in een cloud omgeving. Het is in sommige rechtsgebieden nog lastig om dit op een juiste manier op te nemen in een overeenkomst. Met de opkomst van AI komen er nog veel moeilijkere vraagstukken bij. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk als een AI schade aanricht, op wat voor manier dan ook? Is de maker van de AI dan aansprakelijk, of de AI zelf? Allemaal nieuwe ontwikkelingen en technische aspecten die rechtszaken soms erg lastig kunnen maken. Dit vooral omdat er nog geen apart rechtsgebied van is gemaakt, terwijl het toch bijna een primaire behoefte is geworden in het grootste deel van de wereld.
ICT recht op het gebied van websites
Alleen al op het gebied van websites is het ICT recht vaak van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan het domeinnaamrecht. Als een domeinnaam in gebruik is, mag deze niet ook nog door iemand anders worden gebruikt. Maar wanneer vormt het gebruik van zo’n naam dan echt een inbreuk op merkenrecht of handelsnamenrecht? Dat zit namelijk nog wel anders dan alleen het kopen van een domein. Dat is natuurlijk best een lastige kwestie, vooral omdat domeinnamen niet altijd ook bedrijfsnamen bevatten. Niet iedere website is immers van of voor een bedrijf. Er bestaan ook enorm veel websites in de vorm van een blog of een informatieve pagina, of misschien wel een forum of community. En kan het dan echt kwaad als een blogpagina dezelfde naam gebruikt als een commercieel bedrijf? Dit soort vraagstukken worden aangepakt door middel van het ICT recht.
Comments