Nog anderhalve maand, dan is Liza drie. Woorden worden zinnen. Verleden tijd en heden tijd. Het is ontzettend lastig, maar geeft hele mooie verbasteringen.

Wijzend naar mijn gum, zei Liza vol vertrouwen: “Dat is een MUG”

Het is een fantastische tijd. In deze periode kan je de kinderen echt dingen leren. Van tellen tot kleuren, van talen tot hoe je je gedraagt. Nu leg je de basis voor later toch? Je geeft een handje aan de juf als je weggaat. Je zegt netjes hoi en dag. Je luistert en kletst er niet doorheen.

Ik verwonder me heel vaak over hoe snel het gaat en aan de andere kant, volgend jaar is ze bijna 4 en zou ze toe moeten zijn aan de kleuterschool. De laatste weken is Liza veel bezig met cijfers en taal. Ze telt in drie talen tot 10 (Engels, Duits en Nederlands), waarbij we de laatste week ineens ook in het Nederlands tot 20 horen. Voordat je denkt dat het een slim kind is, nee hoor. Want ze telt van 1 2 4 5 6 7 8 9 5  6 7 8 9 5 – wat uiteraard wel weer heel handig is met verstoppertje spelen!

De afgelopen week heeft ze het spelen met strijkkralen (die kleintjes van Eva) tot een kunst verheven. Ze kan zich zo 1,5 uur vermaken met een bak kraaltjes en een vierkante ‘tegel’. Ze heeft een techniek ontwikkeld waarbij ze de kraaltjes er supersnel inkrijgt. Bewonderenswaardig hoelang zij zich hierop kan concentreren. Ik heb natuurlijk vergelijkingsmateriaal en Eva heeft zich tot nu toe nog nooit langer dan een half uur op 1 ding kunnen concentreren.

Doelend op haar speelgoed wereldbol: “Ik heb ook een aardebol”

Deze week zie ik sowieso heel veel nieuwe dingen. Ze is dan wel een draak eerste klas, zoals ze je zelf vanochtend heeft verteld, maar ze is ook wel heel pienter. Groeien kost gewoon energie. Slapen doet ze al eeuwen niet meer ‘s middags, maar wat heeft ze het deze periode weer nodig. We gaan er daarom maar vaak even op uit om haar in de auto te laten slapen. Aan- en uitkleden kan ze redelijk, maar een plas op de wc. Nee, daar is ze gewoon nog niet echt aan toe. Ze zit er wel op, maar er komt niet. Pas als ze eraf is, dan komt het. We wachten gewoon tot de zomer en geven dan gas ermee. Nu is het toch te koud om met natte broeken te zitten.

Kleuren vindt Liza ook heel leuk. Afgelopen week kleurde ze hele ballonluchten op de deur. Kleurde ze met 1 kleur een tekening van Minnie Mouse netjes bij de lijntjes in. Er veranderde alleen iets wezenlijks deze week:  van één kleur, kleurde ze ineens met meerdere kleuren.. Zelfs Mello die ik moest tekenen kreeg meerdere kleuren, omdat Mello niet grijs was, maar grijs met bruin. Ook tekende ze ineens geen ballon meer (waarbij ik moet zeggen dat ze nooit ballon zegt, maar altijd luchtballonnen vanuit het Duits), maar een heus poppetje en dat nog wel op zijn kop. Een mijlpaal waar Eva en ik vol verbazing naar stonden te kijken.

Bijna drie en dat betekent ook dat opa en oma weer bijna komen. Het kan haar niet snel genoeg gaan. Dagelijks zegt ze wel dat opa en oma morgen komen voor haar verjaardag. Dat we dan slingers moeten ophangen en luchtballonnen, lekker taart eten en cadeautjes uitpakken net als met Sinterklaas. Haar wensen? Een roze televisie voor Eva en een blauwe voor zichzelf, een quad voor zichzelf en alles wat ze tegenkomt op televisie – al denk ik dat opa en oma het grootste cadeau zijn!

Bijna drie… je kan het je toch niet voorstellen dat het zo hard gaat!

Show Full Content
Previous Ik ben bijna drie
Next Waarom ik wel ga stemmen vanuit het buitenland

1 thought on “Zij is bijna drie

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: