Het verduurzamen van je woning wordt steeds belangrijker. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken? Hoe financier je dat? En welke subsidies kun je ervoor krijgen? Lees er alles over.

Mogelijkheden verduurzamen 

Voor het verduurzamen van je huis zijn er verschillende mogelijkheden, zoals;

  • Warmtepomp/zonneboiler 
  • Naden en kieren isoleren
  • Spouwmuur-, vloer- en dakisolatie
  • Glasisolatie
  • Zonnepanelen
  • Elektrisch kookplaat

Het aanschaffen van een warmtepomp brengt veel voordelen met zich mee. Zo kun je bijvoorbeeld een hoop geld besparen op je energierekening. Met een volledig elektrische warmtepomp heb je dan ook geen gaskosten meer en bespaar je wel zo’n €650,- op je energierekening. Het is vanaf 2026 zelfs verplicht om bij vervanging van je ketel een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. 

Tochstrips en kit zorgen ervoor dat naden en kieren geïsoleerd worden. De kosten hiervoor liggen relatief laag en de energiewinst is groot. 

Spouwmuur-, vloer- en dakisolatie is aan te brengen door een deskundige en binnen een dag geregeld. Ook glasisolatie levert besparingen op en zorgt voor een verbetering van het wooncomfort.

Verduurzamen bekostigen 

Voor het bekostigen van een verduurzaming zijn er verschillende opties. Het is natuurlijk mogelijk om je eigen spaargeld te gebruiken, maar je kan er ook voor kiezen je hypotheek te verhogen. Let er hierbij wel op dat er afsluitingskosten bij komen kijken. Je sluit namelijk een tweede hypotheek af waardoor je dus ook kosten zoals notariskosten opnieuw maakt. Hierdoor is het verstandig dit te doen bij een minimaal verbouwingsbedrag van 25000 euro. Daarnaast geldt ook voor deze tweede hypotheek een looptijd van 30 jaar.

Het is echter ook mogelijk bij het kopen van een nieuwe woning een hogere hypotheek af te sluiten voor een verbouwing of verduurzaming. Je kunt hiervoor een hypotheek afsluiten tot 106% van de woningwaarde. 

Naast het verhogen van de hypotheek is ook het afsluiten van een persoonlijke lening mogelijk. Een nadeel van een persoonlijke lening is echter wel dat het een looptijd heeft van maximaal 15 jaar en het een hogere rente heeft dan bij een hypotheek. Het is dan wel weer zo dat wanneer je dit geld gebruikt voor het verbeteren van je eigen woning en je tijdens de looptijd aflost, de rente aftrekbaar is voor de belasting.

Welke subsidies voor verduurzamen woning? 

Voor de verschillende verduurzamings mogelijkheden zijn ook subsidies te krijgen. De overheid heeft dit jaar €350 miljoen beschikbaar gesteld om woningen te verduurzamen. 

Er zijn landelijke subsidies voor een zonneboiler, warmtepomp, een warmtenet aansluiting en een elektrische kookplaat. Ook is er een landelijke subsidie voor het isoleren van je dak, buitenmuren, vloer en ramen. Deze subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Wanneer je kiest voor 2 of meer maatregelen is het bedrag per vierkante meter twee keer zo hoog als wanneer je kiest voor 1 maatregel. 

Ook is er vanaf dit jaar een voordeel bij de aanschaf van zonnepanelen. Je hoeft vanaf 1 januari 2023 namelijk geen btw meer te betalen bij het kopen van zonnepanelen. Misschien een goede reden voor jou om deze aan te schaffen. 

Show Full Content
Previous Ga niet afvallen met injecties zonder begeleiding van een arts
Next 5 tips voor een geslaagde Moederdag!

1 thought on “Je huis verduurzamen, wat zijn de mogelijkheden?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close