De kerstdagen waren bij ons nooit vervelend, maar ook nooit echt heel erg relaxed. Het idee dat het kerst is en iedereen zich goed moet houden. Het feit dat je moet presteren met leuke, originele en lekkere hapjes voor je familie. Dat je kinderen schoon moeten houden, dat zij uitgeslapen en gezellig zijn en ga zo maar door. Inmiddels is dat natuurlijk heel anders, aangezien we thuis in Zwitserland blijven dit jaar. Ik krijg vaak de vraag hoe we dan kerst vieren. Eigenlijk niet anders dan ‘vroeger’, alleen iets relaxter!

Floris heeft namelijk zo zijn eigen ideeën over de kerstdagen

Het feit dat Floris heel strikt is met zijn idee over kerst, was voor mij altijd lastig. Ik ben natuurlijk het liefste met kerst bij mijn eigen familie. Ik wil natuurlijk niks missen en ook niet als een verloren dochter beschouwd worden. Floris’ idee van kerst was vooral dat het iets voor het ‘eigen gezin’ is en hij wilde dan  ook maar 1 x weg. Hij heeft geen zin om het hele land door te jakkeren om bij allebei de families te zijn. Dat snap ik wel en dat hij dat zo ziet is zijn goed recht. Ik wilde alleen geen familie voor het hoofd stoten en toch bij mijn familie zijn 🙂

Onze oplossing

Uiteindelijk loste het probleem zichzelf op. Mijn schoonmoeder verhuisde naar Spanje en daardoor veranderde de kerstdagen voor ons ook. We hoefden alleen nog maar naar mijn familie. Dat betekende dat we sowieso 1 kerstdag voor onszelf hadden. Eerlijk gezegd: ik kan het iedereen aanraden.

Tijd voor je eigen tradities

Wanneer je tenminste 1 kerstdag voor je eigen gezin houdt, dan heb je de mogelijkheid om je eigen tradities te maken. Misschien vind je het helemaal niet nodig om flink uit te pakken qua eten, maar houdt je het liever relaxed. Misschien wil je juist deze dag samen met je kinderen eten maken. Bij mijn schoonfamilie was het 1 kerstdag heel uitgebreid koken en (op)eten en de andere kerstdag werd er stamppot gegeten. Zo fijn! In Nederland gingen wij op de ‘vrije’ kerstdag heerlijk naar het strand of dierentuin met het gezin en aten we: boerenkool. Gewoon relaxed dus.

Kerst zonder familie

Het andere uiterste is nu we geëmigreerd zijn; kerst vieren zónder familie. Natuurlijk vinden we het fijn dat het contact met zoveel mijn familie als schoonfamilie gewoon normaal is en zonder problemen. Er zijn zat mensen die geen familie hebben of ruzie hebben. Dan ligt het volgens mij heel anders.

Hoe vier je kerst zonder familie?

  • Wij vieren kerst gewoon thuis. Ik vind het wel belangrijk dat we gezellig wat eten met elkaar en ook eens een keer iets anders dan normaal. Verder gaan we vast nog wel even op pad of iets anders nuttigs doen.
  • Ik zou denken dat wanneer je je familie heel erg mist je vooral op zoek gaat naar afleiding. Dat kan natuurlijk in de vorm van je zelfmedelijden heerlijk uitbuiten. De hele dag in je pyjama op de bank onder een dekentje met Netflix op repeat, vergeet de Ben & Jerry’s niet.
  • Kerst is de tijd om heerlijk in de keuken te staan. Je hebt alle tijd deze dagen om je kookkunsten te verbeteren.
  • Ga op pad! Dierentuinen, attractieparken en bioscopen zijn gewoon open en vast en zeker op eerste kerstdag niet druk.
  • Kerst zonder familie? Wat dacht je van kerst mét vrienden. Er zijn veel mensen die alleen zijn met kerst. Zoek ze op of nodig ze uit. Maak er een gezellige dag van.

Onze eerste kerst zonder familie was vorig jaar wel een beetje raar, maar absoluut geen gemis. Klinkt dat onaardig? Misschien, maar ik zou het serieus erger vinden om Sinterklaas zonder mijn familie te vieren dan Kerst. Het is maar net waar je prioriteiten liggen.  Daarom zijn we dit jaar ook weer met Sinterklaas teruggereden. Het kan zomaar anders zijn volgend jaar. Het enige dat ik wel weet is dat kerst een feest voor de familie is, maar dat je je eigen gezin absoluut niet moet vergeten.

Kerst vieren zonder familie

Show Full Content
Previous Liza. Bijna een peuter, maar nog niet helemaal
Next Cadeautjes Sinterklaas vs. Kerst

5 thoughts on “Hoe vieren jullie kerst zonder familie om je heen?

  1. Ahhh wat zijn ze op die foto’s nog klein. Hier gaan we kerstavond naar mijn schoonfamilie en dan is t gewoon gourmetten dus geen moeilijk gedoe. En eerste kerstdag met mijn ouders uit eten. Dus tweede kerstdag is helemaal van ons! Heerlijk…

  2. Wat je zegt is wel iets om over na te denken, over het maken van eigen tradities. Wij rijden (door mijn gescheiden ouders) het hele land door. Kerstavond zijn we wel thuis en gaan we lekker gourmetten. Verder zijn we 25 t/m 27 december onder de pannen bij familie… En of ik er nu echt zin in heb, weet ik niet… 😉

  3. Ik heb gelukkig de eerste kerst zonder familie nog in ieder geval één jaartje kunnen uitstellen door ons verrassingsbezoek 😀 Maar waarschijnlijk volgend jaar dan toch… ik denk niet dat het mega anders zal zijn. Even slikken dat je niet bij elkaar bent, maar met de familie van mijn vriend of gewoon samen is het ook leuk. Ik zou mijn ouders wel missen…

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close