Toen wij in dit huis gingen wonen, hadden we tientallen gloeilampen in huis. In de woonkamer hebben we namelijk een koof, waarin we indirect licht hebben dat naar boven schijnt. Indirecte verlichting was 40 jaar geleden al hartstikke hip, maar destijds deden ze dat met gloeilampen. In het begin waren we daar niet zo mee bezig, maar in de winter merkten we dat door al die lampen die aanstonden, dat het in huis helemaal niet koud was. Ideaal – dachten we toen. Totdat na een jaar, een voor een die gloeilampen allemaal kapot gingen en we op jacht gingen naar nieuwe lampen. 

De keuze tussen spaarlampen en LED-verlichting was snel gemaakt. Want LED-verlichting gaat veel langer mee, is flexibeler qua kleuren dan menig spaarlamp en energie-zuiniger (de LED lamp gaat 3 tot 5x langer mee). Nadat we in de woonkamer de meeste lampen hadden vervangen voor LED-verlichting, merkten we dat enorm in de energie-rekening. We moesten dat jaar daarentegen wel voor het eerst in de winter de verwarming aanzetten. Ieder voordeel, heeft zo zijn nadeel! Inmiddels vervangen we steeds meer lampen naar LED-verlichting en worden we meer en meer enthousiast over de mogelijkheden van LED-verlichting. 

De mogelijkheden van LED-verlichting

Weet je nog vroeger, toen je iedere keer met kerst de lampjes moest testen? Met LED-verlichting is dit niet meer aan de orde. De lampjes doen het gewoon en inmiddels is de ‘koude’ LED-verlichting vervangen door warme kleuren en zijn de mogelijkheden eindeloos in je kerstboom. En niet alleen in je kerstboom!

LED-verlichting als nachtlicht

Een van de wensen die we nog hebben is LED-verlichting met bewegingssensoren in huis. ’s Nachts is het altijd zo irritant om de lampen aan te knallen als je naar de wc moet of de trap op of af moet. Een LED strip dat aangaat als je langs loopt, is een grote wens van ons. Je hebt die strips ook voor langs je bed, dan struikel je ’s nachts ook niet over een wasmand en het ziet er ook nog eens mooi uit. Dit soort LED-verlichting koop je onder andere bij Ledkoning.

LED verlichting met de uitstraling van gewone gloeilamp

Inmiddels hebben wij de staande lampen in ons huis, uitgerust met mooie LED-verlichting die zo door kunnen gaan als sjieke gloeilampen, maar stiekem gewoon LED lampen zijn. 

LED verlichting in je aquarium

Je zou er niet aan denken, maar ook in je aquarium past LED verlichting, het heeft zelfs heel veel voordelen ten opzichte van de normale TL-verlichting. Zo kan je aquarium LED-verlichting goed dimmen en dus een dag en nachtritme in je aquarium maken. En in tegenstelling tot TL-verlichting, hoef je LED-verlichting niet ieder jaar te vervangen. Het is dus een stuk voordeliger. De LED-strips voor aquaria zijn uiteraard waterdicht en komen met een timer of afstandsbediening. 

LED-Strips als individuele verlichting in je badkamer of keuken

Led Strips kun je ook gebruiken als indirecte verlichting. Bijvoorbeeld onder de kastjes in je keuken of op de vloer in je badkamer. Persoonlijk vind ik verlichting onder de trap ook wel erg mooi. Dit soort indirecte verlichting geeft een sjieke uitstraling aan iedere kamer. 

Show Full Content
Previous Toen ‘hamsteren’ een hele andere betekenis kreeg
Next Foto’s maken van (huis)dieren, ik geef je 5 tips!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: