Vanochtend kon je al lezen hoe ik zongedroogde tomaatjes maakte. Ik vertelde dat je deze heel goed kan eten als bijgerecht, maar zeker ook in een gerecht. Dat deed ik. Ik maakte zelf het deeggerecht Spätzli (in het Duits Spätzle) en gegrilde groenten op de barbecue. Maar hoe maak je dan spätzli?

Spätzli maken

Om dit deeggerecht te maken heb je niet zo heel veel nodig. Een kilo spätzli (genoeg om 2 x van te eten met 3 personen) maak je met:

  • 500 gram bloem
  • 5 eieren
  • een beetje zout
  • 220 ml lauw water
  • en een spätzli-maker

Meng dit lekker door elkaar. Ik gebruik gewoon de mixer met deeghaken. Anders is het te zwaar, maar je kunt het ook met de hand kneden natuurlijk. De deegbal laat je daarna 10 minuten rusten. Om vervolgens weer even door elkaar te kneden.IMG_0320

Smerige plakboel!

Daarna wordt het wat spannender, die deegbal is namelijk een grote plakboel. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent. Kook een grote pan met water en zorg ervoor dat je een spätzli maker hebt of een aardappelrasp. Het is de bedoeling dat je het deeg in kleine gedeeltes raspt. Wanneer je namelijk teveel in een keer in de pan mikt, dan gaat het klonten. Ik doe het in 4 keer.  Maar de vier keer dat de rasp op het aanrecht beland, wordt het smerig. Zorg dus voor keukenrol, of een snijplank die je eronder legt.

De Spätzli is daarna snel klaar. Eenmaal in een pan met kokend water, komt de spätzli al snel naar boven gedreven en dan kan je het er met een zeef uithalen. Wanneer alle spätzli eruit is, doe je de volgende lading in de pan. Roer daarna alle spätzli met boter door elkaar.

Mijn uitrustig om spatzli te maken. Link de pan met water en al het eerste deel van de geraspte spatzli, rechts de bak waar de gekookte spatzli in gaat en bovenin de spatzli rasp op een snijplank.
Mijn uitrustig om spatzli te maken. Link de pan met water en al het eerste deel van de geraspte spätzli, rechts de bak waar de gekookte spätzli in gaat en bovenin de spatzli rasp op een snijplank.
Zo duw je de spatzli erdoorheen.
Zo duw je de spätzli erdoorheen.

De spätzli kan je wanneer het afgekoeld is, in de koelkast bewaren of in de vriezer. Ga je het eten, dan haal je het er weer uit en bak je het op of kook je het weer. Best makkelijk.

Eet smakelijk!

Spätzli laat zich in principe met alles combineren. Wij eten het vaak met goulash of met varkenshaasmedaillons en champignons, maar ook als bijgerecht. Het voordeel van spätzli is dat de kids het heel graag eten! Afgelopen week combineerden wij de spätzli met gegrilde courgette, gegrilde paprika en de zongedroogde tomaatjes. We bakten nog een braadworst op de barbecue en klaar waren we. Het was verrukkelijk!

Eet smakelijk!
Eet smakelijk!

 

Show Full Content
Previous Lekker! Zongedroogde tomaatjes
Next Een gezonde start met de nieuwe Healthbox

1 thought on “Lekker! Spätzli met gegrilde groenten

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close