Er is geen ontkomen meer aan. De zomer is voorbij en de mooie, warme dagen komen niet meer terug. Het is tijd om je tuin winterklaar te maken. Niet alleen de nodige bomen en planten te snoeien, maar ook je tuinset te behandelen zodat je er volgend jaar weer lekker bij zit in de zomer. Vergeet met het winterklaar maken ook geen lekker plekje voor de winter uit te zoeken.

Onze tuin heeft duidelijk hele fijne plekjes in de zomer, daar waar de schaduw is. Maar in de herfst en winter wil je juist van de laatste zonnestralen kunnen genieten. Wij verplaatsen ons plekje dan altijd van de ene naar de andere kant van het huis. Daar waar de zon is. Misschien is het niet groot, maar met een tuinset 2 personen kan je dit plekje toch aangenaam maken.

De tuinmeubelen behandelen

Je hardhouten tuinmeubelen maak je schoon met een borstel en tuinmeubelreiniger. Daarna wrijf je de meubelen in met tuinmeubelolie. De tuinmeubelen van aluminium, metaal en gepoedercoated materiaal maak je goed schoon en zet je zo weg dat het vuil er makkelijk vanaf kan spoelen. Plekjes behandel je met een speciale lakstift. Een bamboe tuinset vergt wat meer onderhoud. Je maakt deze eerst goed schoon, schuurt deze licht op en zet hem daarna in de olie. Heb je steigerhouten meubelen? Deze hoeven niet behandeld te worden.

De tuin winterklaar maken

Om je tuin klaar te maken voor de winter en daarmee ook voor de zomer moet je even goed aan de slag. De bomen moeten voor januari gesnoeid worden omdat anders de sapstromen weer op gang komen. Ook de struiken snoei je terug (bijvoorbeeld: de rozenstruiken knip je terug tot 40 centimeter). Het gras krijgt een laatste maaibeurt en als je gras niet mooi meer is, kan je het het beste vertikuteren, zaaien en bemesten. Haal de uitgebloeide bloemen weg en plant alvast de vollen voor volgend jaar. Haal de planten die niet winterhard zijn naar binnen of bescherm ze bijvoorbeeld met jute.

Genieten van je tuin in de winter

De winter is bij uitstek de tijd om ook van je tuin te genieten. Zorg voor een fijne plek om bij het vuur te zitten. Maar denk ook aan de vogels. Met vel voederplekken, heb je in de winter veel vogelgekwetter in je tuin. Speciale winterharde planten, zoals heide, zorgen voor kleur.

Afbeelding van Oldiefan via Pixabay

Show Full Content
Previous Ons Zwitserleven | Een fijn ritme, maar zo voorspelbaar
Next Kijk naar je eigen ster

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: