Het verkeer vormt een bron van ongelukken. Alleen al in Nederland raken zo’n duizend personen per dag betrokken bij een ongeluk in het verkeer. Een aanzienlijk deel hiervan belandt op de eerste hulp met alle gevolgen van dien. Ook financieel gezien kan een ongeluk in het verkeer een grote impact hebben; een goede auto verzekering afsluiten is dan ook een must. Benieuwd wat jij kunt doen om veilig de weg op te gaan? In deze blog delen we een aantal praktische tips met je.
Rij MONO
Ons leven raakt meer en meer verwikkeld met onze mobiele telefoon. Hierdoor kunnen veel mensen het ook in het verkeer niet laten om een blik te werpen op hun telefoon als er een appje of mailtje binnenkomt. Maak jij je hier ook wel eens schuldig aan? Dan loop je meer risico dan je misschien denkt. Uit onderzoek is gebleken dat het lezen en schrijven van berichtjes op je smartphone het risico op een ongeval meer dan verdubbelt. Ook met het oog op je autoverzekering is het checken van je telefoon allesbehalve slim: schade veroorzaakt door het rijden met een mobiel in de hand is niet gedekt.
Om het aantal ongevallen door smartphone gebruik terug te dringen, heeft de overheid de MONO-campagne gelanceerd. Hiermee proberen ze weggebruikers te stimuleren hun telefoon op niet-storen of op de vliegtuigstand te zetten. Sommige telefoons kun je zelfs zo instellen dat je alleen voor bepaalde personen bereikbaar bent.
Periodiek onderhoud laten uitvoeren
Ook als je nog niet voor een APK langs hoeft, is het verstandig om je auto regelmatig te laten controleren of onderhouden door een garage. Zo weet je zeker dat je auto naar behoren functioneert, zodat je veilig de weg op kunt. Daarnaast zorgt onderhoud ervoor dat onderdelen minder snel slijten, waarmee je dure reparaties kunt voorkomen.
Bandenspanning in de gaten houden
De juiste bandenspanning is belangrijk voor hoe je auto op de weg ligt. Een te lage bandenspanning zorgt bijvoorbeeld voor een langere remweg. Een te hoge bandenspanning vermindert daarentegen de grip op de weg en vergroot de kans op een klapband. Benieuwd hoe hoog de spanning van jouw autobanden moet zijn? Informatie hierover is vaak terug te vinden in het instructieboekje van de auto, aan de binnenkant van de tankdop of op een sticker in de deurstijl van de bestuurder.
Tot slot: vertrek op tijd
Gehaaste spoed is zelden goed, al helemaal in het verkeer. Vertrek daarom op tijd en hanteer enige speling om niet gestrest te raken van files of ander oponthoud. Ga in ieder geval niet harder rijden dan de toegestane snelheid om verspilde minuten te compenseren: te hard rijden is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen.
Comments