“Oh mama, ik moest allemaal vieze taakjes doen.” Op kamp gaan is niet altijd alleen maar vakantie. Ook op kamp moeten kinderen meehelpen. Helpen met afwassen, tafels dekken en opruimen, je tent netjes achterlaten, je spullen bij elkaar houden. Maar ook liedjes zingen bij het kampvuur. Oneindig veel spelletjes doen. Samen koken. Wandelen en groot worden. Op kamp gaan is voor ieder kind een onvergetelijke ervaring. Maar hoe weet je nou of je kind hieraan toe is?

Kampen met en zonder overnachting.

Er zijn verschillende soorten kampen. Je hebt gewone dagkampen. Hier breng je je kind ‘s ochtends naar toe en haal je ze ‘s avonds weer op. Voor lange schoolvakanties en voor jonge kinderen de uitkomst. Zo zijn ze toch op vakantie lekker met iets bezig, maar toch thuis ‘s avonds. Sommige kampen bieden zelfs als laatste avond nog een overnachting aan. Dat is ook wel gaaf om zo een week af te sluiten Er zijn natuurlijk ook kampen waar je de hele week of een midweek verblijft. Je bent als jongere op vakantie zonder ouders maar met begeleiding. De ideale opstap naar zelfstandigheid.

Je weet zelf waar jouw kind aan toe is. Durft je kind nog niet ergens anders te slapen of heeft het snel heimwee? Dan kan je beter beginnen met een dagkamp. Geef je kind vertrouwen, zodat het ieder jaar een stapje verder durft.

Volg je kind

Hoe zit het op school? Bij ons gaan ze in de derde klas een week (5 dagen) op skikamp. Dan zijn de kinderen 8/9 jaar oud. Als ze voor die tijd nog nooit zonder ouders ergens zijn geweest, dan hebben ze op dat moment een probleem.

Eva ging vorig jaar voor het eerst op kamp. Nou ja, 1 nacht met de scouting. Een dag en een nacht waarin ze ‘s nachts werd wakker gemaakt voor een proef en waar er veel van haar verwacht werd. Dit jaar ging ze twee nachten en drie volle dagen. Met 8 jaar ging dat al veel beter. Ze genoot, wist wat er van haar verwacht werd (al was dat dit keer dan wel met corveetaken) en kwam vrolijk en ontspannen weer terug. Een zomerkamp van 5 tot 7 dagen? Nee, dat zit er voor haar nog niet in. Dat trekt ze niet. Dat weet ik. Maar dat skikamp met school? Dat gaat zeker lukken!

Coverbeeld: kinderen op kamp via shutterstock

Show Full Content
Previous Ik ging offline op vakantie
Next Het rooster voor volgend jaar is bekend

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: