Wil jij graag je woonruimte wat vergroten, of wil je met een dak boven je hoofd buiten kunnen zitten? Dan is een overkapping of aanbouw de juiste optie. Hiermee kan je 365 dagen per jaar buiten zitten, ongeacht het weer. 

Er zijn verschillende soorten overkappingen die ieder een andere sfeer bieden aan je huis en tuin. Daarnaast is een overkapping even dure uitgave en dus niet een beslissing die je zo een, twee, drie neemt. Tot slot zitten er ook regels aan verbonden die altijd nageleefd moeten worden. 

In dit artikel zetten we alle informatie omtrent overkappingen op een rijtje! 

Verschillende soorten overkappingen

Wanneer je aan het zoeken bent naar een overkapping dan zal je er snel achter komen dat er verschillende typen overkappingen zijn. Wij vertellen meer over deze typen en de bijbehorende (personalisatie)mogelijkheden. 

Veranda

Een veranda is de bekendste en makkelijke optie wanneer je opzoekt bent naar overkapping in je tuin én je huis verder wilt uitbouwen. Je bouwt met een veranda namelijk een overkapping direct aan je huis. Deze overkapping kan je aanvullen met een schuifwand of vouwwand, zodoende zit je droog én uit de wind. 

Overkapping in je tuin – Alle informatie op een rijTerrasoverkapping

Een terrasoverkapping en een veranda hebben enorm veel gelijkenissen. Vaak wordt een terrasoverkapping dan ook een veranda genoemd, en andersom. Er is echter een verschil te benoemen. Waar een veranda altijd tegen een huis aan wordt gebouwd, kan een terrasoverkapping ook losstaand geplaats worden. Met een terrasoverkapping kan je dus ook verderop in je tuin een beschutte zitplaats creëren. 

Pergola

Een pergola is in de basis niet een overkapping. Het is namelijk een bouwwerk van hoge houten palen en latten die deze palen verbinden. Normaal gesproken is een pergola open en biedt dus geen dak boven je hoofd. Tegenwoordig wordt een pergola vaak gecombineerd met een schaduwdoek om wat extra bescherming tegen de zon te bieden. 

Overkapping in je tuin – Alle informatie op een rijLuifel of zonnescherm

Als laatste noemenswaardige vermelding beschrijven we een luifel, of ook wel zonnescherm of regenscherm genoemd. Een luifel wordt bevestigd aan de gevel van je huis, vaak boven een raam. De luifel kan je vervolgens open rollen, normaal gesproken handmatig of automatisch via een knop. Dit biedt de gewenste bescherming tegen de zon of regen. Let wel op dat je een luifel nooit dicht moet doen als het nat is, om schimmel te voorkomen. 

Regels en vergunningen

Houdt er rekening mee dat er regels verbonden zijn aan het bouwen van een overkapping. Daarnaast is het in sommige gevallen noodzakelijk een vergunning aan te vragen. De regels verschillen per type overkapping en er wordt onderscheid gemaakt tussen een overkapping aan huis en een losstaande overkapping. Wij zetten alle regels op een rijtje. 

Overkapping aan huis

Bij een overkapping aan huis krijg je te maken met de 2,5 meter zone. In deze zone mag de overkapping maximaal 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping uitkomen. De maximale hoogte hierbij is 4 meter. Wanneer je de overkapping tegen een lageren aanbouw wilt plaatsen, dan mag deze niet boven deze aanbouw uitsteken en geldt er een maximale hoogte van 3 meter. 

Vrijstaande overkapping

De maximale hoogte van een vrijstaande overkapping is 3 meter, in het geval van een plat dak. Je kan echter kiezen voor een schuin dak of een verspringing in het dak om het maximale uit de toegestane hoogte te halen. 

Show Full Content
Previous Wat neem jij mee naar een festival?
Next De pro’s & cons van een hoekbank; lees met ons mee!

1 thought on “Overkapping in je tuin – Alle informatie op een rij

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close