“Maar hij is niet uit liefde geboren, dus dat verwende gedrag kan je hem niet kwalijk nemen.”

Al hoorde ik hem viavia, deze zin deed mij zelfs pijn. Mijn kinderen zijn niet via de medische weg geboren. Ik ken echter teveel mensen waarbij het krijgen van kinderen niet vanzelf ging. Ik ken genoeg mensen die maar wat dankbaar zijn voor het feit dat onder andere IVF tot de mogelijkheden behoort om dat gewenste kindje te krijgen.

En toch lijkt het hier in Zwitserland doodgezwegen te worden.

Geef ze eens ongelijk als men er zo over denkt. Dat men denkt dat het kindje waar je zoveel voor over hebt gehad zonder liefde is gemaakt of gecreëerd. Ik zou ook zwijgen. Al had ik al mijn spaargeld erdoorheen gejaagd, want er wordt niks vergoed hier. Al heb ik jarenlang verdriet gehad. Al waren mijn zorgen over mijn eitjes en zijn sperma nog zo groot. Met deze veronderstellingen zou ik mijn mond houden.

Toch moet het niet. Die drempel moet er niet zijn. Ik vond het vreselijk om te horen en te voelen dat iemand zo’n drempel over moest om het mij te vertellen dat haar kindjes via IVF geboren zijn. En dat ik het niet door mocht vertellen. Hoe sneu is het dat je iets wat zo’n wezenlijk onderdeel is geweest van je leven en je zoveel verdriet en vreugde heeft gegeven, moet verzwijgen. Laten we het dan ook maar niet over die Hollander hebben die met haar directheid het gewoon uit je getrokkken heeft. Het laat me niet los. Wat dat betreft zijn we in Nederland een stuk minder kortzichtig.

Show Full Content
Previous Wat Nederlandse mama’s in het buitenland het meeste missen
Next Zij inspireert: Miriam helpt de allerarmsten in de binnenlanden van Papua

6 thoughts on “Schokkend: verzwijgen van IVF behandeling uit angst voor nare opmerkingen

  1. Echt als ik dit zou horen dan kan ik me niet inhouden! Die mensen die dit zeggen moeten eens zo’n traject begaan. Emotioneel mega zwaar en het brengt je juist nog dichter naar elkaar toe!

  2. Lieve Marlieke,
    ik kan me zo goed voorstellen hoe dit aanvoelt… Wij ontvingen onze kinderen op natuurlijke wijze, een van onze zoons en zijn vrouw kozen uiteindelijk voor IVF en……zij verwachten nu een kindje! Het is zo speciaal om alles mee te mogen beleven, ook de angsten en zorgen en uiteindelijk de enorme vreugde! Wij mogen de ontwikkeling van “kruimeltje” nu meemaken, de eerste 12 weken zijn om en dus mag er uitgegaan worden van een normale ontwikkeling. Wat een wonder toch dat dit kan! Niets om geheim te moeten houden!!!! En……wijn zijn met zijn tienen als familie zo blij, dit samen mee te mogen maken!
    Liefs voor jou en jullie gezinnetje! Wees er maar trots op…

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close