Afgelopen week kreeg ik eindelijk mijn stempapieren binnen. Als je vanuit het buitenland stemt is het iets anders dan in Nederland. Ten eerste moet je heel wat informatie over jezelf opsturen en je paspoort, gelukkig kan dat digitaal, voordat je je stempapieren krijgt. Zoals ik al eerder schreef was ik redelijk laat toen ik besloot om mijn papieren in te vullen. Op de valreep, eerlijk gezegd. Daarom verbaasde het mij ook niet dat mijn papieren ook op zich lieten wachten. Al kreeg ik door social media wel een klein beetje de zenuwen. Want nu ik a. heb gezegd, dan moet ik ook b. zeggen.

Stemmen vanuit het buitenland

Uiteindelijk kwamen de papieren afgelopen donderdag binnen en kon het grote uitzoekwerk beginnen. Want eerlijk is eerlijk, ik heb de politieke ontwikkelingen in Nederland niet gevolgd en nog eerlijker: het boeit me ook te weinig. Maar op wie stem je dan wel als je in het buitenland woont? Is het belangrijk dat je dát meeneemt in je beslissing of kies je juist voor het Nederland dat je graag wilt behouden of verandert wilt zien? Ik heb enorm veel stemwijzers gedaan, voordat ik mijn beslissing nam.

Het maken van de stemwijzers heeft ook nog wel een nut. Je leert jezelf ook goed kennen. Hoe denk ik nou echt over immigranten, wat verwacht ik van het ondernemerschap in Nederland, hoe zit het met de kerncentrales en hoe traditioneel ben ik?

Ik kwam erachter dat ik dingen die ik hier in Zwitserland zie gebeuren en als positief ervaar, ik ook terug zou willen zien in Nederland. En dus koos ik voor… Ik koos in ieder geval voor een partij die je niet zo snel bij mij zou verwachten, maar omdat deze partij in alle stemwijzers veruit bovenaan staat, was de keuze voor mij snel gemaakt.

Ik vulde met veel trots mijn stembiljet in! Ook in Zwitserland voel ik me zeker verantwoordelijk voor mijn vaderland en de rest van de wereld. In de oranje envelop deed ik het officiële formulier met mijn handtekening. In de witte envelop ging mijn stembiljet. De witte envelop ging daarna dicht in de oranje envelop en daarna op de bus! Op 15 maart wordt deze envelop opengemaakt en telt mijn stem ook mee!

Op wie moet ik stemmen?

Heb jij geen idee op wie je moet stemmen? Doe een stemwijzer en ga mee met wat jij belangrijk vindt. Wat belangrijk is, is dat jij gaat stemmen. Stemmen voor een beter Nederland, want dat hebben we 15 maart voor het zeggen!

Kieskompas
Stemwijzer
Welk partij past bij mij?
Kiesbalans
Stomwijzer
Partijwijzer

Show Full Content
Previous Funken in Oostenrijk | Let the witch go BOOM!
Next Nieuwste series op Netflix | The Good Witch, Riverdale & Greenleaf

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: