De eerste zonnestralen van dit jaar laten zich weer zien waardoor bij iedereen de lentekriebels weer opspelen. We willen graag van de zon genieten en het liefst in onze eigen tuin. Een ideale plek hiervoor is een veranda. Heb je geen veranda, dan kun je deze wel laten bouwen. In dit artikel lees je alles waar je op moet letten bij het bouwen van een veranda. 

Vooraf

Vraag jezelf af waarom je graag een veranda wilt laten bouwen. Wil je een plaats om van de zomer lekker te kunnen genieten van de zon? Of wil je een veranda waar je het hele jaar door kunt zitten? Wanneer je voor jezelf precies weet wat het doel is, kun je de meest geschikte constructie kiezen. 

Soorten veranda’s

Er zijn heel veel verschillende soorten veranda’s, waardoor het belangrijk is om je hier voldoende in te oriënteren. Ga je voor goedkoop, dan kun je het beste kiezen voor een veranda gemaakt van zonwerende kunststoffen zoals PVC. Wil je juist een luxe uitstraling? Dan kun je kiezen voor een houten constructie. De duurste veranda’s zijn gemaakt van staal en aluminium, maar hebben vaak ook de meeste voordelen. 

Naast de constructie kun je kiezen voor andere extra’s, zoals vloerverwarming. Hierdoor kun je er in de winter ook lekker zitten en wordt de veranda jaarrond een verlengstuk van het huis. Ook kun je kiezen welk soort dakbedekking je zou willen; kunststof of van glas. Hierin is glas een vaak gekozen optie, maar wel duurder dan kunststof. Een hangmat kopen voor jouw veranda is ook een leuke optie zodat je lekker kunt genieten van de buitenlucht.

Kies de juiste plek

Bovenstaande tekst hangt samen met de plek van de veranda. Veel mensen willen een tuin/veranda op het zuiden. Hierdoor heb je de meeste zon, maar ook de meeste hitte. Je kunt je afvragen of een veranda op het zuiden dan wel een goede optie is. Maar wat dan wel?

Oosten

Een veranda op het oosten biedt vooral in de ochtend een fijne plek. Aangezien het ’s middags of ’s avonds behoorlijk kan afkoelen, is verwarming wel een aanrader.

Westen

Een veranda op het westen is heel fijn in de periode van de late namiddag tot zonsondergang. Hierbij kan zonwering en/of ventilatie wel prettig zijn. 

Noorden

Met een veranda gericht op het noorden heb je haast geen last van de zon. Verwarming is daarom wel een aanrader, waardoor je het hele jaar gebruik kunt maken van de veranda. 

Kortom

  • Bedenk van te voren waarom je een veranda wilt laten bouwen
  • Bepaal de plaats van de veranda
  • Kies de juiste constructie en bepaal welke materialen, uitstraling en structuren je wilt
  • Kies de juiste zonwering/isolatie/ventilatie/verwarming

Belangrijk! Vergeet niet een bouwvergunning aan te vragen. De boetes kunnen anders flink oplopen.

Show Full Content
Previous Tips voor online geld verdienen vanuit thuis
Next Horloges uit de mode?

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: