Heb je binnenkort voor het eerst een kat in huis? Wat een gezellig vooruitzicht! Je wilt de komst van het dier natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Zo krijgt het dier meteen een goede start in je huis. Hier kun je allemaal aan denken.
Spullen in huis
Zorg voordat de kat er is, dat je al de benodigde spullen in huis hebt. Zo hoef je je daar straks niet meer mee bezig te houden. En voor de kat is het zo ook al meteen normaal dat deze spullen in je huis staan: dat maakt het makkelijker om eraan te wennen. Belangrijk om aan te denken? We beginnen bij het voerbakje en drinkbakje. Zet dit op een rustige plek in je woning, zodat je kat comfortabel kan eten en drinken. Ook heb je een kattenbak, met bijvoorbeeld kattenbakvulling, nodig. Zet de bak niet in de buurt van het eten en drinken. Dit vinden katten namelijk niet zo prettig. Je wilt zelf immers ook liever niet eten en drinken in de buurt van je toilet. Je kunt verder een mandje voor je kat in huis halen om in te slapen. Maar weet wel dat katten heerlijk eigenwijze dieren zijn. Of ze dat mandje daadwerkelijk gaan gebruiken, is dus nog maar zeer de vraag. Misschien vindt je kat zelf wel een plekje, waar het veel lekkerder ligt. En dat is ook prima natuurlijk. Nog iets om aan te denken? Haal speelgoed in huis voor het dier. Van een laserlampje tot een tunnel om doorheen te kruipen, er is genoeg om uit te kiezen.
Goed eten en drinken
Het is belangrijk om op te letten of je kat goed eet en drinkt. Dit wil je eigenlijk altijd in de gaten houden, maar ook zeker als je kat net bij je in huis is. Door spanning kunnen katten namelijk wel eens moeite hebben met voldoende eten en drinken. Ook kan het zijn dat het voer niet in de smaak valt. Probeer dan meerdere soorten voer uit, zoals natvoer voor de kat. Net zo lang totdat je iets vindt waar je kat echt van smikkelt. Bij je keuze voor het voer houd je trouwens rekening met onder andere de leeftijd en eventuele allergieën van de kat. Je kunt je kat verschillende soorten voer geven, denk aan brokjes en natvoer. Brokjes vormen een belangrijke basis en houden ook de tanden van je kat in vorm. Sommige katten vinden het moeilijk om water te drinken uit een bakje. Dan kun je proberen of een drinkfontein beter werkt, of kijken of je kat water uit de kraan wil drinken.
Genoeg aandacht
Natuurlijk wil je je kat een heleboel liefde en aandacht geven, zodra je het dier in huis hebt. Maak hier dan ook genoeg tijd voor vrij. Het is goed als je kat meteen aan je went, en eventueel aan je andere gezinsleden. Loop trouwens niet te hard van stapel, want dan kan het dier overprikkeld raken. Maar zachtjes aaien en knuffelen kan zeker. Zo bouwen jullie samen een mooie band op. Dat lukt ook door te spelen met je kat. En praat ook vooral tegen het dier, zelfs als je iets anders aan het doen bent in huis. Katten luisteren graag naar stemmen, wat ook een bepaalde vorm van verbinding is.
Stukje rust
Hoewel je je kat aan de ene kant dus genoeg liefde en aandacht wilt geven, is het ook belangrijk om het dier voldoende rust te bieden. Het kan zo zijn dat je kat de hele dag door om aandacht vraagt. Maar de meeste katten vinden het ook wel prima om af en toe op zichzelf te zijn. Respecteer die grens! Als je kat duidelijk aangeeft dat het genoeg geweest is met het aaien en knuffelen, ga je gewoon wat anders doen. Na een tijdje komt het dier heus wel weer naar je toe, om duidelijk te maken dat er weer ruimte is voor wat aandacht. Het helpt om je kat hierin te leren kennen. Let op de (soms subtiele) signalen die je kat afgeeft. Hier kun je je zeker in verdiepen! Katten kunnen dan misschien niet praten, maar vertellen je toch een heleboel met hun lichaamstaal. Wat weet jij hier al van?
Bereid de komst van de kat in huis goed voor. Je hebt verschillende spullen nodig. Ook is het slim om je alvast te verdiepen in de wensen en het gedrag van een kat. Zo zorg je voor een goede start met de kat in huis: jij blij, kat blij!
Comments