Ben je van plan dit jaar een nieuwe of tweedehandse vrachtwagen te kopen, voor je bedrijf of privé? Dan zijn er een hoop dingen waar je rekening mee moet houden, vooral met nieuwe regels omtrent milieuzones, zowel in Nederland als in het buitenland. Een vrachtwagen is immers een behoorlijke aankoop, die wil je wel goed doordacht doen, niet zonder voorbereiding. Om je hierbij te helpen zetten we in dit artikel de belangrijkste dingen op een rij waar je rekening mee moet houden als je een vrachtwagen gaat kopen!

Houd rekening met de milieuzones 

Ga je een vrachtwagen kopen voor transport, houd dan rekening met de groene milieuzones in Nederland. Deze zijn sinds 1 januari 2022 alleen nog toegankelijk voor motorrijtuigen met een Euro 6 motor. De gemeente Haarlem voerde vorig jaar ook een milieuzone in voor vrachtwagens met deze zelfde toegangseis. Ga dus goed na wat de belangrijkste routes zijn die de vrachtwagen gaat rijden en of je dus toegang nodig hebt tot een van de bestaande milieuzones in Nederland. Een boete voor het inrijden van een milieuzone met een te lage emissienorm voor jouw voertuig kost je namelijk al 250 euro per overtreding. 

Het gewicht op het kenteken

Vrachtwagens worden vandaag de dag steeds vaker uit Zuid-Europese landen gehaald in verband met het gunstige klimaat. De chassis en het plaatwerk van de vrachtwagens die uit dit deel van het continent komen, zijn nauwelijks aangetast door slecht weer of strooizout. Een tweedehands vrachtwagen uit deze landen kopen is dus erg gunstig, maar je dient er wel rekening mee te houden dat deze landen andere regels hebben omtrent laadvermogen. Dit geldt voor vrachtwagens, maar ook als je een bakwagen gaat kopen. In de meeste landen in het zuiden van Europa geldt een maximum totaal laadgewicht van 44 ton, terwijl dat maximum in Nederland 50 ton is. Wil je meer dan 44 ton gaan vervoeren met de vrachtwagen? Dan moet je eerste en nieuw COP-document aanvragen bij de fabrikant van het voertuig of de importeur. 

Houd rekening met de hoogte van tol in het buitenland

In de meeste omliggende landen betaal je tol om bepaalde wegen te mogen gebruiken. De hoogte van de tol wordt gebaseerd op de motor van je auto of vrachtwagen en het gewicht ervan. Dit is dus ook een belangrijke factor om rekening mee te houden als je een nieuwe vrachtwagen aan gaat schaffen en vaak van plan bent in het buitenland te komen met het voertuig!

Show Full Content
Previous Dit zijn de modetrends voor het voorjaar van 2023
Next Deze leuke dingen kun je doen in de winter

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: