Als je van plan bent om binnenkort een fietsverzekering te gaan afsluiten, dan zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Er zijn namelijk verschillende opties en aanvullende dekkingen om uit te kiezen. Daarnaast speelt het soort fiets dat je wilt verzekeren ook nog een rol. In dit artikel vertellen we je wat je moet weten. Ben je dus van plan om een polis af te sluiten, lees dan snel verder.

Het soort fiets

Er rijden inmiddels een aantal verschillende soorten fietsen rond in ons land. Bijvoorbeeld de elektrische fiets en de bakfiets worden steeds populairder. Dit soort fietsen zijn over het algemeen behoorlijk prijzig. Daarom kan een verzekering bakfiets een goed idee zijn om af te sluiten. Ook voor een e-bike is een verzekeringspolis aan te raden, gezien de hoge aanschafwaarde van de fiets. Let er daarbij wel op of de accu is meeverzekerd of niet. Deze worden namelijk regelmatig gestolen en kunnen soms stuk gaan.

De dekking

Het belangrijkste aspect van een fietsverzekering is misschien wel de dekking. Die bepaalt tenslotte of je wel of niet op een vergoeding kunt rekenen wanneer je een claim indient. Let bij het afsluiten van een polis op of je alleen voor diefstal verzekerd bent, of ook voor schade. Wil je ook voor schade verzekerd zijn, dan is de maandelijkse premie over het algemeen een stukje hoger. Wel profiteer je van een betere dekking en ontvang je soms ook extra’s zoals pechhulp in het buitenland.

Doorlopend of aflopend

Anders dan bij de meeste verzekeringen, kun je er bij een fietsverzekering voor kiezen om de gehele verzekering in één keer te betalen. Je betaalt de premies voor drie tot vijf jaar en bent vanaf dat moment verzekerd. Dat noem je een aflopende verzekering.

Een doorlopende verzekering is meer zoals je waarschijnlijk gewend bent. Hierbij betaal je namelijk iedere maand dezelfde premie en ben je verzekerd tot je contract afloopt en je geen premies meer hoeft te betalen. Over het algemeen zijn doorlopende verzekeringen per maand iets duurder dan aflopende verzekeringen.

Slot

Om je fiets te kunnen verzekeren tegen diefstal, zal de verzekeraar je verplicht stellen om een goed slot te gebruiken. Het gaat dan om een slot met een zogenaamde ART-keuring. Van deze sloten weet de verzekeraar namelijk zeker dat ze de kans op diefstal kleiner maken. Als je een claim wilt indienen omdat je fiets gestolen is, dan moet je de sleutel en de reservesleutel van het slot inleveren bij de verzekeringsmaatschappij. Zo weet men zeker dat je de fiets wel op slot had gezet.

Show Full Content
Previous Duurzaam leven: eenvoudige aanpassingen voor een groenere levensstijl
Next De magie van familie-uitjes: waarom een fietstocht onvergetelijke herinneringen creëert

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close