Je kent vast het heerlijke gevoel als je ‘s ochtends de gordijnen opent en de zon vol de woonkamer binnen schijnt. Met een beter gevoel kun je de dag niet beginnen. Echter kun je ook de hele dag van dit gevoel genieten, door de lichtinval in je woonkamer te combineren met de juiste kleuren. Lees welke kleur het beste past in je woonkamer, ook wanneer je weinig lichtinval hebt is er een oplossing.

Stel jezelf eerst de vraag: Uit welke windrichting valt het licht mijn woonkamer binnen? Als je dit weet, zie je hieronder welke kleur wand dan het beste bij jouw woonkamer past.

Lichtinval vanuit het zuiden

You are the lucky one! Licht vanuit het zuiden is een feest om te combineren, het licht maakt kleuren warmer. Kies bij lichtinval vanuit het zuiden voor bleke en lichte kleuren in je woonkamer. Probeer donkere kleuren te vermijden, door het warme licht worden deze kleuren gauw overheersend. Frisse blauwe kleuren geven een fijne lichte en luchtige uitstraling aan je woonkamer.kleur en lichtinval

Lichtinval vanuit het noorden

Het licht vanuit het noorden heeft een blauwe tint. Woonkamers met lichtinval vanuit deze windrichting zijn moeilijker te combineren met kleur. Een tip waarmee je ervoor zorgt dat het licht warmer aanvoelt, is het ophangen van gordijnen met een lichte kleur. Hierdoor komen meerdere kleuren beter tot hun recht. In combinatie met het blauwe licht zorgen donkere kleuren als rood, paars en chocoladebruin voor het mooiste effect. Blauwe kleuren kun je het beste vermijden, dit zorgt voor een kille sfeer in je woonkamer.

kleur en lichtinval

 

Lichtinval vanuit het westen

Kom de lichtinval in jouw woonkamer vanuit het westen, dan weet je waarschijnlijk al dat het licht pas later op de dag rechtstreeks naar binnen komt. Het licht uit deze windrichting heeft een oranjegele tint en vormt de mooiste combinatie met lichte kleuren, zoals wit, grijs en roze.

kleur en lichtinval

Lichtinval vanuit het oosten

De hoeveelheid lichtinval vanuit het oosten wisselt de hele dag door. Voor de woonkamers met lichtinval vanuit deze windrichting worden vaak groene en blauwe tinten in het interieur verwerkt. Licht vanuit het oosten heeft een blauwe gloed en past het mooist bij de kleuren donkergroen, donkerblauw, paars en bruin op de wand.

kleur en lichtinval

Weinig zonlicht in je woonkamer?

Omdat er weinig licht jouw woonkamer binnenvalt, kan het zijn dat geen van bovenstaande combinaties de perfecte oplossing is. Je hoeft je echter geen zorgen te maken om het kiezen van de juiste kleur. Kies in het geval van weinig lichtinval voor een wand met pastelkleuren, deze kleuren reflecteren de kleine hoeveelheid licht waardoor de kamer groter oogt. Daarnaast komen deze kleuren ook goed tot hun recht als er weinig tot geen lichtinval is, Donkere kleuren kun je het beste vermijden, deze absorberen het licht waardoor je woonkamer somber en kleiner oogt.
Nu je weet welke kleuren je kunt gebruiken in je woonkamer, volgt er tot slot nog een tip waarmee je nog meer geniet van een sfeervolle woonkamer.

Regel de lichtinval met zonwering

Wanneer je verandering wilt in de lichtinval in je woonkamer, is het verstandig om te kiezen voor zonwering. Bij elk interieur is wel een passende zonwering te vinden. Het plisségordijn is een populaire zonwering die op verschillende hoogtes voor het raam opgehangen kan worden. Je creeëert op deze manier de lichtinval die jij wilt. Plisségordijnen zijn lichtdoorlatend of zijn te verkrijgen met verduisterende lamellen. Wanneer je jouw woonkamer wilt verduisteren als het binnen te warm wordt of extra beveiliging wilt als je van huis bent, zijn rolluiken een goede toevoeging. Uiteraard kun je ook bij Slotenmaker 365 Den Haag terecht voor extra veiligheidstips.

Show Full Content
Previous “Fijne Moederdag mama”
Next Daarom hadden we een nieuwe auto nodig

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: