In een familie kunnen allerlei conflicten ontstaan, of het nu over een erfenis gaat of over de verzorging en het welzijn van een kind. De meeste conflicten worden onderling wel opgelost, al kost het soms wat tijd. Maar er zijn ook wel eens conflicten die helaas door de familie zelf niet opgelost kunnen worden, of waarbij familieleden het maar niet eens kunnen worden. In zo’n geval wordt er wel eens een familierecht advocaat ingeschakeld. Maar wat doet een familierecht advocaat nu eigenlijk? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen!

Wat is een familierecht advocaat?

Een familierecht advocaat houdt zich bezig met conflicten binnen een gezin of een familie. Mensen kunnen bijvoorbeeld een familierecht advocaat inschakelen bij een scheiding of in het geval van een conflict over ouderschap naar aanleiding van een scheiding. Als je gaat scheiden, is het vandaag de dag verplicht om een advocaat in te schakelen, aangezien een scheiding aangevraagd moet worden met een verzoekschrift bij de rechtbank. Maar daarnaast moeten er vaak nog veel meer dingen geregeld worden, zoals afspraken over de eventuele kinderen en over het verdelen van bezittingen, zoals een koophuis of een auto. Je wil dit natuurlijk het liefst zo vriendelijk en snel mogelijk regelen, zodat het voor iedereen duidelijk is wat er gaat gebeuren. 

De geboorte van een kind

Een familierecht advocaat kan ook ingeschakeld worden bij de geboorte van een kind of het adopteren van een kind, zowel in Nederland als uit het buitenland. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar het kan je wel erg helpen, aangezien er een aantal juridische zaken geregeld moeten worden. Hierbij kun je denken aan dingen als de erkenning of vaststelling van ouderschap of adoptie. Vooral als jij en je partner niet getrouwd zijn en geen samenlevingsovereenkomst hebben, is het verstandig om bij deze gebeurtenissen een familierecht advocaat in te schakelen. 

Mediation of toch een advocaat?

Als er conflicten zijn binnen het gezin of de familie, wil je deze eigenlijk op een prettige manier oplossen. Het liefst wil je alles uitpraten en samen tot een overeenkomst komen. Daarom wordt er in zulke gevallen vaak eerst voor mediation gekozen, in plaats van het inschakelen van een advocaat. Bij mediation probeer je met behulp van een derde persoon het conflict samen uit te praten en tot een oplossing te komen waar iedereen tevreden mee is. Gelukkig is dit in veel situaties ook nog gewoon mogelijk, maar helaas niet altijd. Lukt dit niet, dan wordt er vaak alsnog een advocaat ingeschakeld. Dit zie je bijvoorbeeld gebeuren bij conflicten over een erfenis of een conflict over de verdeling van het ouderschap van de kinderen bij een scheiding. 

Show Full Content
Previous ICT recht: Wat valt er eigenlijk allemaal onder?
Next De voordelen van een Jacobus houtkachel

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: