Een dynamisch energiecontract is een soort energieovereenkomst waarbij de prijs van energie constant verandert, afgestemd op de actuele marktprijzen. Bij elektriciteit hanteert men een uurtarief, terwijl gas een dagprijs kent. De prijs neemt af naarmate het aanbod van wind- en zonne-energie toeneemt.

Hieronder belichten we de belangrijkste kenmerken van een dynamisch energiecontract.

Bron: Zonneplan

Energiekosten 

Bij een dynamisch energiecontract kunnen de kosten variëren, afhankelijk van de marktprijzen. Dit houdt in dat de energieprijs soms hoger kan zijn dan die van een contract met een vast tarief, maar het kan ook lager zijn. Dit maakt zo’n dynamisch abonnement aantrekkelijk voor klanten die willen profiteren van lagere energieprijzen wanneer deze zich voordoen.

Slim omgaan met deze fluctuaties kan tot flinke besparingen leiden. In 2022 betaalde de gemiddelde Nederlander €2,14 voor elke kubieke meter gas en €0,53 voor elke kilowattuur stroom, respectievelijk 18% en 31% hoger dan huishoudens met een dynamisch energiecontract.

Contractduur 

Een dynamisch energiecontract is meestal niet gebonden aan een contractduur. Je kunt het abonnement dagelijks kosteloos beëindigen, zonder enige verplichting. Dit is in contrast met een contract met een vast tarief, dat een opzegtermijn en opzegvergoeding kent.

Afsluiten

Het aangaan van een dynamisch energiecontract is vaak een eenvoudig proces. Diverse energieaanbieders, waaronder Zonneplan, bieden dit soort contracten aan. Ze werken allemaal met energie-inkoopprijzen, maar het is raadzaam om de prijzen en voorwaarden te vergelijken alvorens een contract af te sluiten. De kosten van flexibele energie-abonnementen kunnen verschillen op de volgende punten:

  • Handling fee: Energieleveranciers maken kosten voor het inkopen van energie, zoals transport- en administratiekosten. Dit betekent dat er een kleine toeslag per kWh in rekening wordt gebracht. Deze toeslag kan variëren per leverancier. 
  • Maandelijkse kosten: Leveranciers van flexibele energie vragen een vast bedrag per maand voor het gebruik van hun diensten. Deze kosten kunnen ook per energiebedrijf verschillen. 

Beëindiging 

Omdat een dynamisch energiecontract geen contractduur heeft, zijn er ook geen opzegtermijnen of opzegboetes. Het beëindigen van een dergelijk abonnement is daarom eenvoudiger dan het opzeggen van een contract met een vast tarief.

Vergelijking 

Elke energieleverancier die flexibele energie aanbiedt, koopt elektriciteit en gas in van dezelfde inkoopmarkt. Deze kosten, plus belastingen, worden aan de klant doorberekend.

Waarom verschillen de prijzen dan per leverancier van dynamische contracten? Dit komt door de handling fee – ook wel bekend als inkoopvergoeding – en de vaste maandelijkse kosten (vastrecht); een maandelijks vast bedrag dat je betaalt voor de service.

Show Full Content
Previous De kracht van natuur: ontdek de voordelen van biologische supplementen
Next De dubbele vreugde: outdoor speelgoed en airco’s voor de zomerdagen

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: