“Season of mists and mellow fruitfulness…” Iedere herfst komen de dichtregels van To Autumn van John Keats wel een keer in me naar boven, maar dit jaar overvielen ze me al vroeg, ten midden van de  prachtige appelboomgaard op het land van zorgboerderij De Buytenhof in Rhoon.

Het is op zich al een feest om er naartoe te gaan, want De Buytenhof ligt in aan een dijk in een prachtig polderlandschap. Een smal laantje brengt ons bij de boerderij zelf en om dit kwetsbare paadje in takt te houden, laten we de auto lekker op de dijk staan. Lopend door de polder overvalt het vakantiegevoel ons direct. En dat op maar 15 minuten vanaf huis!

De zorgboerderij is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een echt bedrijf: er wordt groente en fruit gekocht uit eigen kweek, er is vlees van de eigen dieren (ja, dat is zielig, maar ook heel erg bio), je kunt er bloemen plukken in de pluktuin en gelukkig is er ook een theehuis met –tuin waar je van alle heerlijkheden kunt genieten. Maar vandaag hadden we daar helemaal geen rust voor: er moest geplukt worden.

Gewapend met een mandje dat we ophaalden bij de winkel van de boerderij, togen we richting appelbomen. Het vochtige gras aan onze voeten, de zon op ons bol en onze neus vol boerderijgeuren. Heerlijk.

Toen we er waren, bleken de elstars nu rijp te zijn. Lekkere appels, maar mijn persoonlijke favoriet is de Delcorf (of Delbare) appel, die heel vroeg in het seizoen rijp is. Die appelbomen zijn inmiddels leeg, maar dat gold zeker niet voor deze elstar-bomen! Het is imposant om te zien hoeveel appels zo’n klein laagstam boompje kan dragen. Ze hangen als complete trossen om de takken en ik moest me inhouden om niet als het meisje uit het Vrouw Holle sprookje de takken te schudden. Ik kon de bomen bijna horen roepen: “Meisje, pluk mijn appels maar, want mijn takken zijn zo zwaar!”

Maar we hielden ons in (want iedere geplukte appel moet afgerekend worden) en met ons bescheiden gevulde mandje aan onze arm zijn we genietend de lange paden van de boomgaard uitgelopen. Want eerlijk: een zelfgeplukte appel smaakt toch als geen ander?

Ook trek in appels gekregen?

Heb je trek gekregen in verse appels, maar is De Buytenhof te ver weg? In heel Nederland zijn er boomgaarden te vinden waar je zelf mag plukken. Hoe je die vindt? Google is je vriend!

appels

 

Show Full Content

About Author View Posts

Cindy van der Schee

Het hart van Cindy (1976) gaat sneller kloppen door haar dochters Liedewij (‘02) en Hilde (‘07), haar man, tekenen, koffie, goede gesprekken, handwerken, tuinieren, internet, schrijven, lezen, haar kippen en Pernis. Ze is overtuigd thuisblijfmoeder, maar ook zelfstandig ondernemer en ze werkt als office manager bij haar man. En ze probeert lekker te koken. Met uiterst wisselvallige resultaten, overigens. Volgens haar kinderen dan.
Cindy volg je op LinkedIn en mail je op: info@pernisonline.nl

Previous Nijntje, maar dan net even anders
Next Wanneer is je kind oud genoeg voor een mobiel?

1 thought on “Yes, de appels zijn rijp!

  1. Erg fijn ! Wij zijn een aantal weken geleden ook appels gaan plukken met de kinderen. Ondertussen is onze diepvries volgepropt met kilo’s appelmoes :D. Oja, en we smulden reeds van overheerlijke appelflappen en appeltaart. Nomnomnom!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close