Het kan lastig zijn om jonge kinderen in aanraking te brengen met nieuwe soorten voedsel. Maar hoe eerder je ze vertrouwd maakt met nieuwe smaken, hoe groter de kans dat ze het gaan waarderen. Vandaag geven we je een aantal tips hoe je kinderen kunt leren om te smullen van het eten dat ze voorgeschoteld krijgen! Het is natuurlijk niet gezegd of het ook voor jouw kind geldt.

Je peuter, kleuter en zelfs puber eet natuurlijk het liefst iedere dag zijn grote favorieten. Dat kan patat zijn of pizza, die chocoreep tussendoor of de saus terwijl hij de rest van de pastaschotel laat staan. En als je je baby na maandenlang uitsluitend melk laat kennis maken met een stukje broccoli of een papje van spinazie, wees dan niet verbaasd als het al weer snel onverteerd uit de mondhoeken komt druipen. Elk begin is moeilijk.

Ding Dong!

Kinderen vinden het geweldig als er eten aan huis wordt bezorgd. De bel gaat, een koerier doet zijn helm af, opent een tas en presenteert een reeks doosjes waar heerlijke dampen uit opstijgen. Spannend! En, heel fijn, bezorgdiensten hebben tegenwoordig ook verantwoorde keuzes in het aanbod staan. Natuurlijk kan je, je spruiten af en toe trakteren op een bezorgd snackpakket, maar waarom zou je niet kijken hoe ze reageren op falafel, een milde curry of een Mexicaanse burrito?

Maak eten leuk!

Weigert je kind eten aan te pakken, in de mond te houden of door te slikken? Probeer het dan aantrekkelijker te presenteren. Door gekookte wortel kan je een paar rozijntjes roeren, een stronkje bloemkool kan je in een frisse dressing dippen. Gooi echter niet overal appelmoes overheen als tovermiddel, want dat is een te sterke smaak, waardoor de smaak van het object eronder verloren gaat. Zo leert je kind die smaak al met al nog steeds niet te herkennen en waarderen.

Laat kleine kinderen lekker zelf knoeien

Kleine kinderen kun je gewoon lekker laten knoeien aan tafel. Later leer je ze wel dat voedsel geen speelgoed is, maar die boodschap krijg je er bij de allerkleinsten toch nog niet in. Geef hem of haar een slab, zet het bord met eten maar neer en kijk wat er gebeurt. Recent onderzoek toont aan dat het beter is om een baby van tussen de zes en twaalf maanden niet met een lepel te voeren. Als het kind zichzelf eten kan toedienen, stoppen ze vanzelf wel wanneer ze een voldaan gevoel hebben. Dat overkomt overvoeding.

Een andere handige tip is om fruit in kleinere delen te snijden. Dat is wat anders dan pureren, wat natuurlijk fijn is als je oogappel nog geen tandjes heeft. Een groot brok fruit kan wat intimiderend en onhandig overkomen. Een hele appel is natuurlijk wel groot in verhouding tot een kindergezichtje. Snij een appel en die onhandige sinaasappels daarom in kleine partjes. Je zal zien dat je kinderen die hapjes dan vanzelf heerlijk oppeuzelen..

Eten als social happening

En misschien wel het belangrijkste: maak geen ruzie aan tafel. Eten met het hele gezin moet ontspannen zijn, een social happening. Kinderen moeten eten gezelligheid associëren en niet met angst en agressie. Als het echt niet op een speelse manier lukt om je kind iets te laten eten, laat het dan gewoon een tijdje rusten. En beloon of straf ook niet met toetjes. Hou het smakelijk en gezellig!

Show Full Content
Previous Op avontuur met de meiden naar Brandnertal
Next Lezen met Eva, trek daar maar een half uur voor uit!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close