De afgelopen week heb ik mooi van een afstandje kunnen toekijken hoe de Zwitsers met dat EK omgaan. Ik kan je vertellen, al hebben ze het hele jaar een Zwitserse vlag in hun tuin staan, vooralsnog is de ‘EK-koorts’ nog niet begonnen. Sporadisch zie je iets buiten hangen van het EK en een enkeling kent de
voetballers bij naam. Iedereen in het rood-wit als de Zwitsers moeten spelen? Nee hoor. Hier wordt met moeite het voetbalpakkie ‘s middags uit de kast getrokken. Dat ik een rood Zwitsers vest kocht, vinden ze hier maar raar. Ik inmiddels ook, al zit dat vest wel erg lekker.

Hoe anders is het in Nederland. Daar waar de halve natie de hele dag in het oranje gekleed is als Nederland moet spelen. Daar waar we normaal de spelers van binnen en buiten kennen. Waar de straten oranje zijn en de oranje zooi in de winkels niet aan te slepen is. Dat mis ik wel hoor.

meedoen is belangrijker dan winnen
twee jaar geleden!

De Zwitsers zijn wat dat betreft een stuk afstandelijker en geloven ook niet in hun eigen team. Waar wij Nederlanders voor de finale gaan, denken de Zwitsers niet verder dan de poule-fase. Winnen is niet zo belangrijk. Sowieso niet in Zwitserland vind ik.

Meedoen is belangrijker dan winnen

Winnen, beter zijn dan een ander, sneller of groter zijn. Zwitserland op heel veel vlakken enorm neutraal, en daardoor ook best saai. Er is niks mis met een beetje winnaarsmentaliteit, al denken de Zwitsers daar anders over. Want waar ze geen winnaarsmentaliteit hebben, willen ze wel overal aan meedoen en staat het meedoen bovenaan. Niet alleen met sporten. Ook wanneer er wat in het dorp georganiseerd wordt, ‘moet’ je erbij zijn. Ben je er niet bij, dan kijken ze je daarna toch wel vreemd aan. Meedoen is belangrijker dan winnen gaat voor de Zwitsers in alle gevallen op.

Ergens is het ook wel weer fijn. Kinderen worden minder in hokjes geplaatst heb ik het idee. Kinderen moeten minder presteren voor de buitenwereld.. Denk nog maar eens aan dat zwemdiploma van Eva, die hoeft ze niet te halen. Geen prestatiedruk van buitenaf.

Deze zaterdag mag het Zwitserse team zich weer melden in het stadion. Ik hoop dat deze week langzaam de EK koorts een beetje oploopt, dat vind ik toch een stuk gezelliger!

Show Full Content
Previous Wat een dag was dat gisteren!
Next Ons Zwitserleven: van 0 graden tot 32 graden

1 thought on “Zwitserland: meedoen is belangrijker dan winnen

  1. Jammer he? Ik mis dat hier echt.. vooral als Nederland mee doet.. die oranje gekte. I love it.. Hier leeft het toch minder… misschien als ze ook eens verder komen dan de poulefase.. iig hopp schwiiiz!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close