Vind jij het ook zo spannend om met je kleuter te gaan fietsen. Ik wel hoor. Wat een bezoeking om met een kletsende Eva de weg op te gaan. Die kleuters zijn vaak nog zo onzeker en snel afgeleid. Maar ik moet er toch doorheen. Ze moet een keer écht leren fietsen. Zonder zijwieltjes was stap 1, nu is stap 2 aan de beurt. Ik ben toch degene die van mijn ongeoefende fietser, een volleerd fietser moet maken.

Zit jij in hetzelfde schuitje?  Deze vijf tips gaan je helpen. Echt waar!

1. Ga vooral op rustige tijden fietsen

Om te oefenen met je kind is het verstandig dat je rustige tijden uitkiest. Dus niet wanneer de scholen uitgaan of wanneer er veel woon-werkverkeer is. Zo kan hij zich beter concentreren op het fietsen, in plaats van op andere zaken.

2. Zoek rustige wegen op of wegen met goede fietspaden
In Nederland is het gelukkig goed geregeld qua fietspaden. Maar ga niet direct drukke wegen met veel auto’s op, dat is a. gevaarlijk voor ongeoefende fietsers (‘oh een mooie bus, kijk een politiewagen’) en b. ook gevaarlijk voor de mensen die op de weg rijden.

3. Vertel je kind regelmatig, ook tijdens het wandelen, welke kant van de weg ze moeten fietsen
Het is fijn als je kind weet hoe ze zich moet gedragen in het verkeer. Dat betekent aan de rechterkant van de weg fietsen (*tip* zeg kant van de bel of kant van de rem), goed uitkijken bij het oversteken, stoppen bij verkeerslichten en afstappen op zebrapaden. Ik zou wachten met ‘hand uitsteken’ totdat ze echt zeker fietsen.

4. Zorg dat je kind zich kan concentreren op het fietsen
Dat betekent dat jij niet de hele tijd moet zeggen; “kijk eens wat een leuke vogel of zie je die mooie molen?” Kinderen hebben nog wel eens de neiging om links te kijken en gelijk het stuur om te draaien.

5. Zorg voor goed materiaal met eventueel een vlaggetje waardoor je kind goed zichtbaar is.
Een goede fiets is natuurlijk het belangrijkste. Voor jezelf ook, kijk maar eens bij de transportfietsen van Fietsenopfietsen.nl. Daarbij wordt het in Nederland ook steeds gewoner om een fietshelm te dragen. Gelukkig maar, beter voorkomen dan genezen! Een reflecterend vlaggetje op de fiets waar je kind nog even extra zichtbaar is voor ander verkeer, is natuurlijk ook niet verkeerd om te bevestigen.

Hoe heb jij je kleuter écht leren fietsen?

Show Full Content
Previous Wist je dat… ik het logo voor Twee ons geluk heb ontworpen?
Next Het witte goud laat zich uitstekend combineren

2 thoughts on “5 Tips om je kleuter goed te leren fietsen

  1. nadeel van een vlag kan zijn dat hij hel erg gaat zwiepen en dus het kind uit balans raakt
    Met kleuterlief van mijn werk was dat zo.
    zij doet ook nog eens haar broers na, en probeert te slippen. Zij doen dat na de rit, kleuterlief tijdens de rit :S
    En kletsen…heel veel kletsen en afgeleid zijn

  2. Goede tips! Ik ben van het weekend voor de 3e keer geweest fietsen met mijn zoontje en het gaat gelukkig steeds beter, maar zoals hier boven al wordt gezegd, wat een geklets haha. Mijn zoontje is al snel afgeleid en met alles wat hij ziet op straat nog 10x zo erg. Vind het toch wel spannend dat fietsen. Maar oefening baart kunst.

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close