Is jouw huidige internetabonnement verlopen? Dan kun je als je wilt op zoek gaan naar een nieuw abonnement. Of misschien betrek je je eerste woning en heb je daarvoor een internetabonnement nodig. Dan is het dus tijd om online abonnementen voor internet te vergelijken. Maar bij dat online abonnementen voor internet vergelijken kun je stuiten op verschillende type internetverbindingen. Het loont om op de hoogte te zijn van de verschillen ertussen. Die bespreken we in dit artikel.

DSL-internet

Als je echt puur naar internetabonnementen gaat kijken (en dus niet naar een tv-abonnement erbij), dan valt je bij het vergelijken mogelijk op dat er een groep aanbiedingen is die duidelijk goedkoper is dan de rest. Dit betreft dan doorgaans DSL-internet. Dat is een techniek die al lange tijd bestaat en in de tussentijd wel een aantal updates heeft gehad. Desalniettemin is het de minst moderne techniek die je kunt krijgen op het gebied van internetverbindingen. De maximaal haalbare downloadsnelheden liggen relatief laag. In een ideale situatie ligt de top rond de 80 Mbps voor downloaden. Dat is voor een relatief klein huishouden waarin bijvoorbeeld niet online gegamed wordt vaak op zich wel voldoende, ware het niet dat er een flinke adder onder het gras ligt: de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Hoe groot die afstand is, des te lager de maximaal haalbare downloadsnelheid op jouw adres is. Het is belangrijk om daarbij je te realiseren dat voor een eenpersoonshuishouden 20 a 25 Mbps wenselijk is en je er voor elke extra gebruiker toch wel zo’n tien Mbps bij op moet tellen. Ligt de werkelijke haalbare snelheid op jouw adres daarvoor te laag? Dan kun je om frustraties te voorkomen maar beter geen DSL-internet nemen. Daar komt bij dat DSL-internet het minst stabiele soort internetverbinding is.

Abonnementen voor internet vergelijken: welke verschillen moet je kennen?

Kabelinternet

Kabelinternet loopt via de televisiekabel. Het vervelende daarvan is dat je maar één aanbieder hebt en er dus niks te kiezen valt, wat is terug te zien in de prijzen. Deze zijn door het monopolie namelijk behoorlijk aan de hoge kant. Daarvoor krijg je dan wel een aanzienlijk stabielere internetverbinding terug dan bij DSL-internet. Vervelend is echter dat je als consument vaak gedwongen wordt om er ook een televisieabonnement bij te nemen. De maximaal haalbare downloadsnelheden bij kabelinternet liggen een heel stuk hoger dan bij DSL-internet: richting de 500 Mbps is in theorie mogelijk. Dat hangt natuurlijk wel af van wat voor abonnement je afsluit. Deze kun je afsluiten voor 50 Mbps, maar ook voor 150 of 500 Mbps. Dat maakt natuurlijk wel een verschil in de kosten. Met de juiste keuze is kabelinternet wél geschikt voor online gamen of grote huishoudens met veel slimme apparaten. Ook omdat er geen sprake is van verlies van snelheid doordat de verbinding via een wijkcentrale loopt. In principe mag je de snelheid die je afneemt ook daadwerkelijk verwachten.

Glasvezelinternet

Glasvezelinternet werkt met de meest moderne techniek. Op zeer hoge snelheid worden lichtsignalen door kleine glasdeeltjes gezonden. Niet iedereen in Nederland kan er al gebruik van maken, omdat het glasvezelnetwerk nog uitgerold wordt. De allerhoogste haalbare snelheden gaan tot wel 1 Gbps (oftwel 1024 Mbps). Ook hier hangt het ervan af voor welke snelheid je een abonnement afsluit. Een mooie bijkomstigheid is dat in tegenstelling tot de andere type internetverbindingen de uploadsnelheid even hoog ligt als je downloadsnelheid bij glasvezel internet. Daarnaast is glasvezelinternet ook veruit het meest stabiele soort internetverbinding. Dit komt door een bijna oneindige bandbreedte. De kans is klein is dat het netwerk overbelast raakt. De prijzen van glasvezelinternet liggen ongeveer op het niveau van kabelinternet.

Doe met deze informatie wat je zelf wilt, maar het is wel goed om te weten waar je voor kiest, omdat er wel degelijk voorname verschillen bestaan. Uiteindelijk zijn natuurlijk je behoeftes en je budget natuurlijk wel doorslaggevend.

Show Full Content
Previous 4 redenen om voor slimme raamdecoratie te kiezen
Next Ga je op vakantie naar Italië? Dit zijn de beste campings in het land!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: