Glasvezel is tegenwoordig helemaal hot and happening; overal wordt hard gewerkt om Nederland glasvezelproof te krijgen. De straten liggen half open en overal steken groene kabels uit de grond. Wat is glasvezel nu precies en wat betekent dit voor jou en mij? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over glasvezel. 

Wat is glasvezel precies?

Er zijn verschillende manieren om te beschikken over een internet en televisieaansluiting. De bekendste manier is waarschijnlijk de internetkabel, maar je hebt ook een DSL-internetverbinding en tegenwoordig kun je dus ook kiezen voor een glasvezel internet abonnement. Maar wat is glasvezel nu precies? Bij glasvezel zijn de vezels van de kabels gemaakt van glas, zoals de naam al doet vermoeden. Hierdoor kan alle data worden verstuurd door lichtsignalen. Bij een gewone kabelverbinding wordt data verzonden door middel van elektrische signalen. Omdat licht sneller verplaatst wordt dan elektriciteit, is glasvezel hiermee een stuk sneller dan internet via de kabel. Alle kabels, of het nu een internetkabel of glasvezel is, wordt vanuit een wijkcentrale verbonden met jouw woning. Bij de standaard internetkabel geldt dat hoe groter die afstand is, hoe slechter de internetverbinding is. Voor glasvezel maakt de afstand niks uit. 

De voordelen van glasvezel

Glasvezel kent een aantal mooie voordelen. Deze voordelen nemen we hieronder met je door

Snelheid

Het transport van allerlei soorten data gaat met glasvezel ontzettend snel. Dit geldt ook voor het up- en downloaden van bestanden. Je kunt dus heel snel grote bestanden zoals foto’s en video’s ontvangen en versturen.

Ontvangst

Internet via glasvezel is ontzettend stabiel. Hierdoor heb je geen last meer van haperingen en minder last van storingen. Je kunt genieten van een stabiele internetverbinding, wat natuurlijk wel zo fijn is. Omdat glasvezel symmetrische snelheden biedt, kun je ook gemakkelijk met iemand videobellen. Ook hierbij zal je geen haperingen meer ervaren.

De nadelen van glasvezel

Waar voordelen zijn, zijn natuurlijk ook nadelen. Wat zijn de nadelen van glasvezel? Het grootste nadeel van glasvezel is dat het simpelweg nog niet overal in Nederland beschikbaar is. Glasvezelaanbieders zijn nog volop bezig met de aanleg van glasvezel door heel Nederland. De infrastructuur is nog volop in ontwikkeling, maar je kunt online wel checken of er op jouw postcode al glasvezel beschikbaar is. Daardoor is glasvezel over het algemeen ook wat duurder dan internet via de kabel. 

Kiezen voor glasvezel

Overweeg je om over te stappen naar glasvezel internet? Dan is het goed om van te voren een aantal zaken goed met elkaar te vergelijken. Ten eerste is het goed om de verschillen tussen DSL, kabel en glasvezel door te nemen. Hierna wordt het tijd om de verschillende internetproviders te vergelijken. Maar waar je let op bij het vergelijken van internetproviders?

De kosten

Uiteraard zijn de maandelijkse kosten voor internet en telefonie erg belangrijk; je wilt immers niet te veel betalen. Je kunt een pakket zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Ga je voor alleen internet, internet én tv of een alles-in-een pakket met internet, tv én telefonie?

De internetsnelheid

Ben je maar alleen of met z’n tweeën? Dan heb je al voldoende aan een verbinding van 20Mbit/s. Dit is voldoende om te kunnen Netflixen en tegelijkertijd te appen. Een gezin van vier personen heeft pas voldoende vanaf 100Mbit/s, zodat er meerdere apparaten tegelijkertijd gebruikt kunnen worden. 

Show Full Content
Previous Ontdek jouw ideale expat bestemming
Next Whisky of cognac nemen tijdens een feestje

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close