Toen Liza begon met zwemlessen, kregen we eerst anderhalf uur meer informatie over de zwemlessen en hoe wij als ouder ons moeten gedragen. In eerste instantie hadden mijn vriendin en ik geen zin in deze informatieavond, maar we voelden ons wel verplicht om te gaan. Ze houden niet voor niets zo’n avond en aangezien we nieuw bij het zwembad waren en bij die zwemschool, moesten we wel. En we kwamen gelukkig niet voor niets. De instructeur gaf duidelijke uitleg over de zwemlessen en over wat ze van ons als ouder verwachten in het zwembad (Geef ons de verantwoordelijkheid en wij leren je kind zwemmen).

Mijn kind houdt niet van water in haar ogen, mag ze tijdens de zwemlessen een zwembril op?

Liza is geen fan van water op haar gezicht. Ze raakt daarvan in paniek. Ze is graag in het water, maar altijd als een mevrouw: met haar hoofd en haren ver boven water. Mijn grootste probleem met de zwemles was dan ook dat ík het voor Liza te heftig vond als ze zoveel onder water moest zijn. Ik vroeg de instructeur dan ook of ze mocht zwemmen met een zwembril op? Tot mijn grote verbazing mocht dat niet en de instructeur verklaarde ook waarom.

Waarom mogen kinderen geen zwembril dragen tijdens de zwemles?

Een duikbril en een zwembril zijn verschillend. Bij een duikbril heb je een vorm voor een neus. Een zwembril is een bril met twee dopjes voor de ogen.

  • Tijdens het wennen aan water, waar de zwemlessen mee beginnen, is het heel belangrijk dat de kinderen zowel boven als onder water kunnen zien. Dat ze niet bang zijn voor water op hun gezicht of in het water hun ogen open kunnen hebben. Zo raken ze later – als ze per ongeluk geen bril op hebben – niet in paniek.
  • Het dragen van een zwembril geeft de kinderen snel de indruk dat ze veilig zijn. Als de kinderen de bril af doen of als de bril afvalt, dan kan dat gevaarlijke situaties opleveren
  • Een zwembril kan ook gevaarlijk zijn door de negatieve druk die in de bril zit. Zo kan het al met een duiken op slechts 2 meter diepte, leiden tot loslaten van het netvlies.

De instructeur gaf aan dat kinderen die bang zijn voor water, in 10 weken tijd vaak wel van deze angst af komen en anders hebben ze gewoon wat langer nodig. Mocht het nou niet gaan, dan zou er door de instructeur een duikbril worden aangeraden (een bril met neus).

Uiteindelijk had Liza zoals de instructeur had gezegd, geen bril nodig. Gaandeweg werd ze vrijer in het water, leerde ze om te gaan met water in haar ogen en leerde ze onder water te gaan en onder water te kijken. Iedere week ging ze vaker onder water, totdat na tien weken onder water gaan geen probleem meer was. De komende tien weken zitten we weer in het zwembad en zullen de zwemleraren haar langzaam maar zeker de beginselen van het zwemmen bijbrengen, al heb ik het vermoeden dat we het komende jaar nog wel wekelijks in het zwembad te vinden zijn.

Show Full Content
Previous Die Beleuchtung ist ein wichtiger Teil Ihres Innenraums!
Next Liza’s GPS horloge ligt al een half jaar in de kast

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: