Soms kom je er niet onderuit. Je kind is moe, is op of hangt tegen ziek zijn aan. De zin om naar school te gaan is ver te zoeken en het wil gewoon een dagje thuis bankhangen of een dagje exclusieve aandacht van mama. Kan je hem of haar dan thuishouden?

Er is niks mis met een dagje bijtanken

Ik kan me nog van vroeger herinneren dat ik zo af en toe eens een dagje thuis mocht blijven. Dan was ik gewoon op en mocht ik gezellig met mama mee boodschappen doen en keek ik daarna een filmpje of deden we een spelletje. Gewoon een dag niks moeten en alle aandacht van je moeder, wat wil je nog meer? Ik ben er zeker niet slechter van geworden.

Hoe je het ook noemt spijbelen of bijtanken, ik vind dat er niks mis is met een dagje thuisblijven. Even een dagje niets moeten of juist wat leuks gaan doen met je kind. Het is echt niet zo erg om je kind juist die ruimte te geven. Niet iedere week natuurlijk, maar als ze het zo nodig hebben, wie ben jij dan om hen dan zo’n dag te ontzeggen? Een dagje thuishouden onder het mom van bijtanken snapt volgens mij iedere leerkracht. Uiteindelijk voorkom je hiermee dat je kind misschien wel echt ziek wordt of helemaal niet meer naar school wilt.

En in de praktijk?

Bij ons is het vaak dat wanneer Eva echt heel moe is, ze al genoeg heeft aan een ochtend rustig opstarten of misschien gewoon het idee dat ze rustig kan opstarten. Normaal gaat ze om 7:15 uur lopend naar school. Als ze ziek van vermoeidheid is, dan werkt het al om te vertellen dat ik haar de volgende dag met de auto naar school breng. Het gevoel dat er naar haar geluisterd wordt en het feit dat ze ‘s ochtends niet hoeft op te schieten, doet wonderen!

Afgelopen week hadden we hier zelf zo’n situatie. Eva wilde niet naar school. Ze hoestte iets, maar niet noemenswaardig. Normaal zou ik haar gewoon gezegd hebben dat ze moest opschieten, iets in haar ogen deed me echter besluiten dat ze thuis mocht blijven. Gelukkig maar, want naarmate de dag vorderde werd ze echt ziek. Veel hoesten en haar zus deed gezellig mee met de lamlendigheid. We maakten er een echte ziek-zijn dag van en Eva genoot er stiekem van en ik ook! 

Show Full Content
Previous Spelletjes spelen met je peuter
Next IJsbellen blazen!

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: