Eva gaat sinds begin augustus naar de kleuterschool hier in Zwitserland. Hoewel er heel veel dingen hetzelfde zijn en hetzelfde gaan als in Nederland, zijn er zeker ook wel echte grote verschillen! Dit leerde 8 weken Zwitserse kleuterschool mij als Nederlandse moeder in het buitenland.
Alleen naar school
In Zwitserland is alles erop gericht om de kinderen zelfstandig van en naar school te laten lopen. Zelfstandig, als in zonder ouders. Ik ben daar niet zo heel goed in en gelukkig konden we de kinderen voor de herfstvakantie om en om nog naar school brengen, maar naar huis… Dat was na een week al alleen. Helemaal loslaten kan ik het nog niet hoor, daarom haal ik Eva het liefste nog even op (dat wil zeggen: ik loop haar tegemoet de straat over)
Met lichtgevende hesjes over straat
De streifen, lichtgevende hesjes, die de kleuters (oranje) en eerste-klassers (geel) aanhebben zijn net zo normaal als een fietshelm (die overigens niet verplicht is). De kinderen corrigeren elkaar zelfs als ze ze uittrekken.
Tandenpoetsles
Zelfstandigheid staat voorop, daarom krijgen ze in de kleuterklas op donderdag na de ochtendsnack een lesje tandenpoetsen. Hoe cool is dat! Eva poetst inmiddels erg netjes alleen, maar ik doe het zelf ook nog wel hoor.
Schooltandarts
Naast tandenpoetsen is de tandarts ook (een niet verplicht) onderdeel van school. Binnenkort gaan de kinderen naar een door de ouders uitgekozen tandarts. De school betaalt deze controle, behalve de eventuele gaatjes. Goed geregeld hoor.
Verkeersles
Vier keer per jaar komt er een politieagent verkeersles geven. Ik geloof dat ze nog geen 3 weken nadat ze op school zaten, de politie op bezoek hadden. Hij leerde hen goed uit te kijken met oversteken. Verstandig als je wilt dat de kinderen ook alleen naar school lopen!
Gezonde Znuni/snack
Volgens mij weten we inmiddels allemaal dat die banaan niet gewaardeerd wordt. Koekjes met pizzasmaak, popcorn – zelfs gezouten, broodjes met jam die worden dan wel getolereerd!Verjaardagsfeest
Geen feesthoed op een verjaardagsfeest maar een mooie mantel/cape. Geen gezonde traktaties maar lekkere taart, cake of koek!
Kleine klassen
Waar in Nederland kinderen in grote klassen zich staande moeten houden, werd er hier gekozen voor 2 kleine klassen om de kleuters in op te vangen. Twee klassen dus, een klas voor de kindjes die beneden aan de berg wonen en een klas voor kindjes die boven op de berg wonen. Zo kunnen de kinderen met elkaar mee lopen. Eva’s klas heeft 13 kindjes en de andere klas 14. Wat een verademing!
De middagen vrij!
Eva gaat van 8:50 tot 11:40 naar school, dit eerste kleuterjaar zijn ze de middagen nog vrij! Overigens vertrekt ze ‘s ochtends om 8:15 en komt ze vaak na 12 uur thuis. Volgend jaar, in het tweede jaar, gaan ze twee middagen naar school. Alles om zo lang mogelijk kind te zijn.
Ondersteuning
Twee keer in de week is er nog een juf aanwezig om extra ondersteuning te bieden. Even wat extra aandacht voor de kinderen. Dit jaar krijgt Eva overigens nog geen extra ondersteuning in het Duits, maar al wel voor de werkjes zodat ze even de extra aandacht krijgt om het goed te doen.
Soort van tweetalig onderwijs?
Het grappige in Zwitserland is dat men hier Zwitserduits praat, maar vanaf het tweede kleuterschooljaar krijgen de kinderen in de middag in het Hoog Duits les en vanaf de eerste klas is alles in het Hoog Duits.
3 weken herfstvakantie!
Na 8 weken school, is het hier tijd voor herfstvakantie. We hebben er al 1,5 week opzitten en nog 1,5 week te gaan. Heerlijk. Hierna is de eerste vakantie overigens gewoon 2 weken kerstvakantie.
Geweldig dat ze zo aanmoedigen dat kinderen zelfstandig naar school gaan. In Nederland wordt veel geklaagd over alle auto’s rondom school met ouders die hun kinderen brengen…
Wat leuk om te lezen hoe het er daar op school aan toe gaat. En wat een heerlijke herfstvakantie. Maar daar staat tegenover dat wij in augustus nog vrij waren