Het heeft een tijd geduurd, maar inmiddels vind ik asperges lekker. Asperges ja, want die worden ook wel het witte goud genoemd. En sinds ik zelf deze witte stengels heb klaargemaakt, weet ik ook waarom. Een goed gekookte asperge is om te zuigen zo lekker! Bij iedere hap baal je dat er weer een stukje minder over is. Mijn geheim van een heerlijke maaltijd? De tips om asperges te koken van mijn moeder, het goede idee uit het nieuwste boek van Larisse – Sterren van de Hemel – en een beetje van mezelf.

De tip van oma

We aten vandaag de witte asperges. Ik had een halve kilo gekocht en toen ik een foto van mijn asperges doorstuurde naar onze familie-app, reageerde mijn zus met het succesrecept van mijn moeder:

“Mama zei: 2 x schillen, 10 minuten laten koken en 10 minuten in het kookvocht laten staan. Dan zijn ze altijd goed. Eet smakelijk!”

Zo gezegd zo gedaan. Eerst haalde ik een flink stuk van de onderkant af, je moet de plek hebben waar het mes erdoorheen glijdt en toen ging ik met mijn dunschiller aan de slag. Het kopje van de asperge liet ik onberoerd. In de pan ermee en tien minuten laten koken.

IMG_5654

Het idee van Larisse

Onlangs ontving van Larisse haar nieuwste boek Sterren van de Hemel. Larisse is specialist op het gebied van koken met een voedselovergevoeligheid. In dit boek staan recepten die vrij zijn van de meest voorkomende allergenen, zonder dat er iets aan smaak verloren gaat. Een van de eerste foto’s die mij opviel was de foto van asperges als bijgerecht. Eenvoudig voor mij en omdat het maar 2 asperges waren, wist ik ook zeker dat ik het lekker zou vinden. Het recept zegt eigenlijk dat je het op hout moet bereiden, maar zo in de oven zonder een houten plank vond ik ook een prima plan.

IMG_5647

En een beetje van mezelf

Uiteindelijk had ik 6 hele asperges en 1 geknakte in de pan laten koken. Ik besloot alleen voor mij en Floris de asperges  gerold in beenham met verse bieslook uit de tuin te maken. Voor de kinderen sneed ik de andere drie asperges klein en mengde dat met een 2 plakken beenham. Uiteindelijk aten ook wij daar nog wat van.

Ondertussen maakte ik een Hollandaise saus (uit een pakje) klaar en ging de spätzle in de pan. Spätzle is echt iets van hier. Het zijn gepocheerde kleine stukjes deeg en we vinden het allemaal echt heerlijk. Binnenkort ga ik het zelf maken, nu vinden we het heel makkelijk om uit de koeling te kopen. Binnen 2 minuten is het klaar, lekker makkelijk! Ook kookte ik een paar eieren voor erbij, maar die waren uiteindelijk nog iets te zacht gekookt, die kwamen dus niet op mijn bord terecht (niks zo smerig als een snot-ei!).

IMG_5655

Het resultaat

4 lege bordjes! Eva vond het na even aarzelen superlekker en ook bij Liza gleed het naar binnen. Het was een heerlijke combinatie zo en zeker voor herhaling vatbaar! Het recept van deze klassieke Hollandse asperges met een twist staat op bladzijde 127 van Sterren van de Hemel.

Ik laat me graag inspireren. Hoe eet jij je asperges?

Show Full Content
Previous 5 Tips om je kleuter goed te leren fietsen
Next Wonen in het gelukkigste land ter wereld

2 thoughts on “Het witte goud laat zich uitstekend combineren

  1. Klinkt lekker! Dat recept van je oma ga ik zeker proberen.
    Wij aten ook asperges deze week.
    Met aardappeltjes uit de oven, een gekookt ei en zelfgemaakte remouladesaus

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close