In Nederland zijn er inmiddels 5 SvPO scholen gestart en is er toestemming om nog eens 4 SvPO scholen te openen. SvPO staat voor School voor Persoonlijk Onderwijs en dat is precies wat ze bieden. Kleinschalig onderwijs voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Ik kende het niet, en vroeg me af of er veel gelijkenissen zijn met het onderwijs in Zwitserland. Hier zitten de kinderen tenslotte ook niet met zijn dertigen in de klas. 

Kan je de vergelijking maken met het onderwijs in Zwitserland? 

Nee, ik kan zeggen dat buiten de kleine klassen het SvPO er over het algemeen heel anders uitziet als in Zwitserland. Als ik echter in de buurt van School voor Persoonlijk Onderwijs zou wonen, zou ik het wel degelijk eens goed bekijken. 

Buiten kleine klassen – dat natuurlijk de kansengelijkheid op SvPO bevordert-, heeft zo’n school nog andere speerpunten. Onder andere dat er weinig huiswerk wordt gegeven. Dit omdat er voldoende tijd op school is om de stof te leren. Ter vergelijking: in Zwitserland krijgen de kinderen al vanaf groep 3/eerste klas huiswerk mee en dat wordt alleen maar meer naarmate ze ouder worden.

Verder zijn er 7 tot 9 taalreizen en is er het global excellence-programma waarbij kinderen meer Engelse les krijgen. Dat klinkt natuurlijk meer dan super. Maar wat staat er dan tegenover? 

SvPO  biedt de kinderen onderwijs aan op de niveaus Vmbo-t/Havo, Havo, Vwo en Gymnasium, Bètanasium én Humaniorum. Het is geen speciaal onderwijs, het is gewoon regulier onderwijs waarbij de stof wordt aangepast een de leerling en niet andersom. Onderwijs volgens op een SvPO kost dan ook niks extra’s. Echter door de vele taalreizen kost het wel meer, want een taalreis kost 450 euro en dan komt er nog daggeld van 20 euro per dag bij. Je moet je dat wel kunnen veroorloven. 

Als je School voor Persoonlijk Onderwijs volgt op facebook, dan zie je hoe de resultaten zijn van de verschillende scholen ten opzichte van andere VO-scholen in Nederland.

Ik denk dat kinderen heel veel baat hebben bij onderwijs in kleine klassen en niet op enorme scholen hun weg moeten vinden. Maar dan moet je het natuurlijk wel treffen met de kinderen in je klas!  

 

coverbeeld: School photo created by freepik – www.freepik.com

Show Full Content
Previous Zomertijd, wintertijd en hoe doe je dat met slaaptijd?
Next Wat is een PopSocket?

2 thoughts on “Kleinschalig voortgezet onderwijs in Nederland?

  1. Mmmm niet helemaal juist, maar wel de reclamefolder van deze scholen.
    Kijk maar eens op het forum van ouders.nl daar staan heel wat minder positieve geluiden.
    Bv dyslectische kinderen moeten de 2e vreemde taal houden op het VWO terwijl daar wettelijk de mogelijkheid is om die te laten vallen.
    Ook de inspectie geeft negatieve rapportages af.

    1. Ik heb natuurlijk geen kind op zo’n school omdat wij in Zwitserland wonen. Wel zie ik wel degelijk voordelen, maar er zullen dan ook wel nadelen aan zitten. Maar eerlijk gezegd is er natuurlijk op iedere school wel wat en gelukkig zijn we vrij om te beslissen waar je dan naar school gaat!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close