Die baby’s, dreumessen, peuters en kleuters weten wat. Ze weten precies wat ze moeten doen om jou gefrustreerd rond te laten lopen. Vooral ‘s avonds als jij toe bent aan een avondje met jezelf. Oh, die avonden. Die avonden dat je opzit met een wakker of dreinend kind, vreselijk… Ze doen het vast express! Maar eigenlijk vertellen ze je dat je het anders moet aanpakken.

Door rituelen laat je je kindje lekker slapen

Soms moet ik mijn eigen tips opvolgen. Zo hebben wij bijna 3 maanden met een huilende Liza ‘s avonds gezeten. Anderen tipte ik altijd; verander het ritme. Zelf deed ik 1 poging. Ik ging een boekje lezen en doortastend dat ze is; wilde ze daarna het boekje nog een keer lezen en nog een keer… en nog een keer. Met dat nieuwe ritme was ik al gauw klaar. Boekjes lezen doen we dus alleen in de woonkamer.

Onlangs kreeg ik weer een reminder, nog wel op de basisschool van Eva. Rituelen en tradities zijn belangrijk voor kinderen. Laat ze weten wat ze te wachten staat en wat jij ‘verwacht’. Dat was een goede tip!

Ik ben met Liza d’r diertjes van haar canvas gedag gaan zeggen. Even spelen; Wat zegt de koe, hoe doet een varken en waar is de bij’ en daarna welterusten zeggen. Het werkt. De eerste dagen huilde steeds wat minder lang tot het punt dat ik eenmaal boven zij stil was en nu gaat ze gewoon lekker liggen en lekker slapen. Laten we hopen dat het zo blijft!

Ideetjes om het ritueel in de slaapkamer te veranderen:

  • Lees een boekje met je kindje en wees duidelijk dat na het boekje het slaaptijd is
  • Zing wat liedjes en eindig met ‘slaap kindje slaap’
  • Zeg de knuffels gedag. ‘Welterusten, ik ga slapen’

Tip! Maak je ritueel niet te lang. Bij Eva hadden we een tijd dat we een boekje lazen, wel vier of vijf liedjes zongen en daarna wilde ze nog een kus, een knuffel en… een handje. Het erge was dat ze daarna nog niet ging slapen.

Wat doe jij als je kind er een drama van maakt om te gaan slapen?

Show Full Content
Previous Lekker! Zelf paprika’s grillen
Next Ahh… dat is dus Blake Lively

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close