Wie de laatste tijd op mijn social media kijkt, bijvoorbeeld Instagram, die denkt vast echt dat ik Liza een wonderkind vind. Dat is ze natuurlijk ook, want ze is mijn kind. Nee, alle gekheid op een stokje. Ze is natuurlijk niet slimmer dan ieder ander kind van 3,5. Maar ze ontwikkelt zich ineens echt heel snel en dat vind ik heel bijzonder om te zien. Een paar van die speciale dingen die ze ineens kan, laat ik vandaag met veel trots zien.

Tekenen

Want ja, ze kan echt al poppetjes tekenen en leuker nog, ze maakt levensechte achtbanen, dieren en voorstellingen. Omdat ik dat van Eva absoluut niet gewend ben, vind ik het zo onwijs knap. Welk kind van 3,5 tekent een giraf met oren en horens inclusief een lange nek en sproeten. En wat dacht je van een mond met tanden, inclusief een beugel zoals haar grote neef heeft? Ik ben dan serieus echt verbaasd. Eva heb ik dit soort details tot op heden gewoon nog niet zien tekenen.

Aan de rekstok

Een paar weken geleden hing Liza ineens aan de rekstok en maakte ze zo een koprol. Afgelopen week dook ze van de stang zo naar beneden. Zonder hulp. Natuurlijk heb ik haar uitgelegd hoe ze het moest doen, maar als ze het dus blijkbaar eenmaal doorheeft, dan doet ze het gewoon.

Schrijven!

Bizar is het laatste deel van haar ontwikkeling. Ze is al een tijdje bezig met letters, maar verder dan de ‘naam’ die ze steeds schreef kwam ze niet. LIHO in welke volgorde dan ook. Overtuigd was ze dat ze Liza schreef en ik liet haar in de waan, want gekrabbel of wat losse letters hoort bij haar leeftijd. Wel vroeg ik haar zo af en toe of ze echt haar eigen naam wilde schrijven. Zaterdag wilde ze dan wel OMA schijven en daar was haar eerste geschreven woordje uit haar hoofd. Het rondje van Oma, de Mmm van Mama en de Letter die verstopt is (op mijn laptop) de A. ‘s Avonds wilde ze nog meer schrijven en schreef ze alle namen over die ik op schreef. Hoe dit verder gaat, geen idee. Maar mijn gok is, als ze echt wilt dan heeft ze dat schrijven zo onder de knie. 


Wie haar in actie wil zien? Ik heb wat filmpjes achterelkaar gezet!

Duits

Gelukkig maakt Liza sinds de laatste weken ook wat vorderingen in het Duits. Ze bakt er nog steeds niet veel van, maar het valt mensen op dat ze opener is en het echt probeert om aansluiting te zoeken en om mee te doen. Naast het proberen van Nederlandse woorden in het Duits te zeggen – paars wordt bijvoorbeeld purs en bal wordt bul, zei ze onlangs toen ik er niet bij was: frosch mit krone! De kikkerkoning. Al zei ze misschien wel Frosch met kroon en verstonden ze het anders, ze heeft wel duidelijk gemaakt wat ze zag. En dat is voor haar heel belangrijk. Dan wordt ze aangemoedigd om nog wat te zeggen en dat heeft ze nodig.

Mijn trots

Dus ik ben trots op mijn kleine moppie dat nog altijd niet heel duidelijk praat, dat nog steeds een hekel heeft aan haren wassen (maar gelukkig geen scene meer maakt) en nog steeds iedere nacht tussen Floris en mij inkruipt. Mijn druif die geliefd is bij ieder kind en steeds minder verlegen wordt bij anderen. Mijn kleine meisje dat leert fietsen met vallen en opstaan, haar eigen willetje heeft en die steeds vaker ook bij anderen durft te tonen. Zij die iedere dag het liefste Jayson wil kijken, maar ook Peppa Pig in Engels, Duits en Nederlands kijkt en dan bij ieder grapje net zo hard lacht. Dat kind dat met 3,5 jaar over Jokie en Jet is gegroeid en nu het liefste een Dinosaurusfeestje viert over een half jaar (voordat de paashaas komt). Mijn grote meid die het liefste iedere dag een dansfeestje geeft en ons tot in den treure laat mee doen en oh wee, als je een foute stap maakt. Dat meisje waar ik zoveel van houd en met recht mijn wonderkind is!

Deze foto werd gemaakt door mijn andere wonderkind šŸ˜‰
Show Full Content
Previous De basisschool in Zwitserland
Next Fotograferen onder alle omstandigheden?

1 thought on “Liza, mijn wonderkind!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: