Sinds kort lees ik bijna geen boeken meer, maar luister ik naar boeken. Niet omdat ik lui ben, maar omdat ik het luisteren naar een boek beter kan combineren met mijn leven. De overgang naar een luisterboek ging echter niet zonder slag of stoot bij mij. 

Luisterboeken zijn toch voor oude mensen

Vroeger associeerde ik een luisterboek vooral met oudere mensen – net als Nordic Walking stokken, maar dat terzijde. Mensen die ouder zijn, hebben de tijd om naar een boek te luisteren. Die vol aandacht kunnen genieten van de stem die het boek voorleest. Oké, en eerlijk, die de zin hebben om de cd’tjes te wisselen. Mijn idee van een luisterboek was wel een beetje gebaseerd op vroeger! 

Maar tijden veranderen, dus probeerde ik een paar jaar geleden een app uit voor luisterboeken. Ik snapte wel dat het handig was, maar nog steeds las ik liever een boek dan dat ik naar een boek luisteren en als ik dan wat luisterde, moest ik er ook wel wat van leren. Het duurde dus niet lang voordat ik overstapte op het luisteren van podcasts tijdens mijn dagelijkse wandelingen met de hond en ik de app weer van mijn telefoon haalde. 

Ik ‘lees’ weer boeken!

En nu, anno 2021 zit ik er weer heel anders bij. De app met luisterboeken is weer terug op mijn telefoon. Ineens heb ik geen behoefte meer aan boeken die me iets leren. Ik heb behoefte aan boeken die altijd beschikbaar zijn en die me boeien. Mijn drive om te lezen heb ik weer gevonden, maar dan in de vorm van luisteren. De app met luisterboeken is weer terug op mijn telefoon. 

Zo las ik de afgelopen maanden ineens 16 boeken! Begonnen met makkelijke chicklits en leuke weglees (-luister) romans, om nu helemaal verslaafd te zijn aan historische romans. Via de boeken van Astrid Harrewijn ging ik vol voor de boeken van Jenny Colgan (bekend van ‘de kleine bakkerij’-serie) en nu wacht ik met smart op het derde boek van Gill Paul en luister ik naar Het weesmeisje van Anne Jacobs. 

Natuurlijk val ik na 5 minuten in slaap om vervolgens weer ergens in de nacht wakker te worden met mijn koptelefoon in mijn oor. Wetende dat ik echt maximaal 10 minuten luister voordat ik in slaap val, weet ik ook vrij snel waar ik gebleven ben. Als mijn wederhelft heel hard snurkt, knal ik die oortjes weer in mijn oor en luister ik verder om daarna weer lekker verder te slapen…

Hoe zit het met mijn vooroordelen van vroeger? Tsja, de tijd om te luisteren naar een boek heb ik nog steeds niet over. Al kan ik nu wel vol aandacht genieten van de stem die het boek voorleest (ik luister dus ook goede boeken niet, puur omdat de stem mij niet bevalt). Overigens is geheel onverwacht de stem van Diewertje Blok is inmiddels één van mijn lievelingsstemmen geworden! 

Binnenkort deel ik mijn favoriete boeken met je!

Show Full Content
Previous De sportzomer komt eraan; heb jij al een goede tv?
Next Over 1,5 maand wandel ik ruim 40 km op een dag!

8 thoughts on “Luisterboeken zijn toch voor oude mensen?

 1. hoi, ik luister al een paar jaar naar vele, vele boeken via storytel. de keuze is groot en verandert met regelmaat .
  soms vind ik de voorlees stem maar niks en zoek je een volgend boek.
  ik luister via mijn ear buds tijdens mijn huishoudelijk werk, tijdens wandelingen met mijn hond, op bed als ik niet kan slapen etc.
  ik vind het een fantastische uitvinding en dat voor 11,99 euro per maand: ik ben een fan van luisterboeken dus.

  1. Ik vind het wel een hoop geld, maar zolang ik daardoor veel boeken lees is het het geld wel waard! En idd, wanneer ik echt de tijd aan mij heb, dan loop ik ook rond met een boek in mijn oren!

     1. Hoi! Ja klopt! Ik heb een jaar een abonnement gehad bij de bibliotheek, maar toen ze de abonnementen wijzigden zonder bericht en ik ook niet meer de app kon openen op verschillende apparaten was het voor mij klaar.

 2. Ik lees met een e-reader. Een luisterboek laat me direct in slaap vallen en een stem van een ander heeft toch net een andere intonatie en nadruk dan ik zelf zou gebruiken. Ik vind 11.99 nog best veel voor zo’n abonnement, maar dat vind ik wel van veel diensten. Ik heb daar laatst nog iets over geschreven; je kunt echt een half maandsalaris uitgeven aan ‘handige’ diensten.
  Ik ken overigens wel meer vrouwen van mijn leeftijd (level 40) die leesluisteren, dus je bent geen uitzondering 🙂

  1. Nou dat is wel zo, al die kleine maandelijkse abonnementen. Het is af en toe echt teveel! En misschien ben ik dan ook wel gewoon in de levensfase waar luisterboeken gewoon erbij horen. Oh help!!! 🙂

 3. Ik luister al jaren boeken, de laatste jaren via Bookchoice, 3,99 per maand. 8 boeken elke maand die je zelf misschien niet zou uitkiezen,maar waar er toch altijd wel een aantal bij zijn die verrassend interessant zijn…

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close