Samen betrokken

Wanneer een kind voor het eerst naar school gaat breekt er zowel voor de ouder als voor het kind een nieuwe periode aan. Een kind brengt een groot deel van de week door op school en de leraar heeft een belangrijke rol in het leerproces. Het is belangrijk om de ouders goed op de hoogte te houden en te betrekken bij dit proces. 

Ouder versus leraar

Ouders en leraren hebben een belangrijke rol in het leerproces van kinderen. Samen maken zij het kind klaar voor de rest van zijn of haar toekomst. Het contact tussen ouders en leraren is dan ook belangrijk om allerlei informatie uit te wisselen. Voordat het digitale tijdperk haar intrede deed gebeurde dat bijvoorbeeld door huisbezoeken, ouderavonden, per telefoon of door papieren nieuwsbrieven die eens in de zoveel tijd verschenen. Tegenwoordig gaat het contact tussen ouders en school makkelijker door de website van de school, mails, whatsapp en speciale applicaties. 

Laagdrempelig communiceren

Een applicatie als communicatietool wordt steeds vaker ingezet in het onderwijs. Zowel door basisscholen als door scholen in het voortgezet onderwijs. En dat is natuurlijk een goede ontwikkeling als het gaat om informeren en betrekken van ouders door school. Een applicatie is makkelijk te installeren op de mobiele telefoon, de tablet of pc. De basisschool app van Social Schools is zo’n app die veel gebruikt wordt. Het gebruik van de app maakt drie belangrijke, dagelijkse, onderdelen een stuk simpeler voor zowel de leraar als de ouders. Namelijk organiseren, administreren en publiceren. Staat er een ouderavond op de agenda? Dan kan er makkelijk, in één keer, een melding door de leraar richting alle ouders gemaakt worden. Ouders kunnen op hun beurt weer laten weten of ze wel of niet aanwezig zijn. Of ze kunnen vragen stellen. Het contact gaat een stuk makkelijker en sneller. 

Inbreng van iedereen

Zoals we al eerder hebben gezegd is het belangrijk om ouders te betrekken bij het leerproces van een kind. Het gebruik van een ouder app stimuleert deze betrokkenheid. Een foto van een schoolreisje is makkelijk gedeeld of een jubileum van een juf of meester. De dag van het kind wordt in beeld gebracht. 

Ouders kunnen betrokken worden door ze mee te laten denken over een bepaald onderwerp. Bijvoorbeeld door een groepsdiscussie te starten. Er hoeft dan vaak geen aparte bijeenkomt gepland te worden. En dat is handig. Het maakt de eigen inbreng van ouders ook makkelijker. Stel dat een ouder een vraag heeft die geldt voor elke ouder, dan is deze makkelijk te stellen. Het antwoord is vervolgens makkelijk te delen. 

Van groep 1 tot en met groep 8

Een kind brengt zo’n acht jaar van zijn of haar leven door op de basisschool. Dat ouder en school dan goed samenwerken is eigenlijk niet meer dan logisch. De school kan ouders op een simpele manier een inkijkje geven in het leerproces van hun kind door te werken met de app van Social Schools. Het werkt veilig en eenvoudig. Het bespaart de leraar tijd en is voor ouder laagdrempelig om te gebruiken. Van groep 1 tot en met groep 8. 

Foto kind op school via shutterstock

Show Full Content
Previous Een weekend met een oranje randje!
Next Ik ga het liefste zo voordelig mogelijk op vakantie

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close