Natuurlijk moet iedereen doen wat zij goed acht voor hun kind. Maar is het zo erg als je je kind een snoepje geeft of in mijn geval zelfs een glas cola? Als je zegt dat je kind doordeweeks ranja krijgt en in het weekend weleens een glas cola mag, dan kijken ze je aan alsof je het kind een spuit heroïne geeft. Ook een snoepje per dag is uit den boze. Want geef je je kinderen snoep, dan doemen de zwarte tanden voor je neus zich op.

Mijn mening is dat ik er vroeger ook niet slechter van ben geworden en wanneer je bewust bent van wat je doet, mijn kinderen er ook echt niet slechter van worden.

Mijn kind drinkt cola

Ik ben dus niet de perfecte moeder of misschien juist ook wel. Mijn dochters drinken wel ranja en Liza zelfs meer dan Eva. En in het weekend krijgt de oudste echt weleens een glas cola en Liza een slok door haar water. Ook krijgen ze iedere dag een snoepje en soms zelfs twee. Televisie staat hier niet op een rantsoen. De ene dag kijken ze veel tv en de andere dag amper. Oeps!

kind drinkt cola

Ik voed mijn kinderen bewust op

Het draait allemaal om balans. Mijn acties met mijn kinderen zijn bewuste acties. Zij genieten van een snoepje en van een glas ranja. Ze weten echter ook dat er ‘s ochtends niet gesnoept wordt en spelen ze heerlijk de hele middag buiten en zijn ze druk bezig, wie ben ik dan om te zeggen dat ze niet nog een snoepje mogen? Ben ik een loedermoeder omdat ik mijn kinderen televisie laat kijken en misschien wat extra suiker geef, of ben ik een goede moeder omdat ik mijn kinderen niet alles ontzeg maar bewust ben wat ze binnen krijgen?

kind drinkt colaIk voed mijn kinderen niet suikervrij op. Ik voed ze bewust op. Ik giet niet één/zevende van een glas vol siroop, maar net een laagje. Eva krijgt een beker cola in het weekend en dat weet ze. Ze zeurt niet eens meer om meer. Wel probeer ik ze geen pakjes of flesjes te geven met drinken speciaal voor kinderen. We weten allemaal dat deze bomvol zitten met suiker. En wat ben ik blij dat ze hier geen Fristi verkopen!

Mag jouw kind ook cola of iets anders ‘slechts’ op zijn tijd of ben je heel strikt? 

Show Full Content
Previous Netflix Tip! The Mentalist
Next Ik maakte het logo voor Dierenpracht!

30 thoughts on “Mijn dochter drinkt cola

 1. Het klinkt als een goede balans, ik vind dat super! Er is niks mis met lekker genieten op een bewuste manier. En wat je zegt, wij zijn er ook niet slechter van geworden!

 2. Zo heerlijk om te lezen dat er ook nog moeders zijn die niet als een idioot achter al die hypes aanlopen en gewoon gezond verstand gebruiken. Zoals je zegt; Wij zijn er ook goed groot mee geworden. Dus waarom zouden we onze kinderen niet op dezelfde manier opvoeden.

 3. Ieder zijn keuzes 🙂 Ik hou de boot van frisdrank en snoepen zo lang mogelijk af voor mijn kinderen.
  En… ik vind er niks ‘hype’ aan. Als kind kreeg ik ook geen frisdrank of snoepen, 25 jaar geleden, om net dezelfde reden als nu.

  We hebben het gewoon niet in huis. Zelf eet/drink ik het ook niet, mijn man ook niet.
  En ik denk dat dit grotendeels te wijten is aan ‘t feit dat we’t altijd zo geweten hebben. We zijn opgegroeid met een variatie aan eten en drinken, maar frisdrank en snoepen waren hoogstens uitzonderlijk.

  Bwerk, ik vind die zoete voeding ook echt niet lekker. Een mond die letterlijk dichtplakt van de gesuikerde chemische bucht.

  1. Ik walg ook van sommige snoep hoor. Maar een lolly of wat gummyberen op zijn tijd vind ik echt geen ramp. Natuurlijk probeer ik ook de boot zolang mogelijk af te houden, wat met Eva nog redelijk lukte. Zolang je er bewust van bent wat je geeft, moet het geen ramp zijn als ze wat krijgen.

 4. Ik heb geen kinderen maar ik vind er helemaal niets mis mee. Ik heb thuis altijd cola mogen drinken, snoepjes mogen eten en televisie mogen kijken. Maar alles met mate. En daar ben ik zeker niet slechter van geworden.

 5. Klopt! En zolang je variatie geeft. Dat ze nog altijd voldoende water drinken en verse groenten en fruit eten :). Die basis in hun smaakpatroon probeer ik nu te leggen voor mijn kinderen.

  Ze wennen zo snel aan suikers, waardoor ‘niet gezoet’ gelijk staat aan ‘niet lekker’.

 6. Ik probeer ook een balans te vinden… soms een snoepje, dus niet dagelijks en geen frisdrank.
  Ze drinken hier thee, water of (hele dunne) aanmaak, snoep is niet nodig mits je voldoende eet dus dat probeer zo beperkt mogelijk te houden. Als ze wat nemen krijgen ze zo’n snoepje uit een haribo pot, die snoepjes zijn iets groter als die in de minizakjes zitten.

  En als we een filmmiddag houden is er bijvoorbeeld popcorn, als we onderweg zijn of ergens wat gaan drinken mogen ze wel eens een fristi of chocomelk. Maar goed dat zijn dus uitzonderingen, maar wel bewuste keuzes en uitzonderingen.

 7. Wij zijn met suiker wel heel streng….. Met het drinken voor ons dametje maken we de enige uitzondering omdat zij echt een dramatisch slechte drinker is. Op verjaardagen eten we echt wel taart, maar verder komt er geen geraffineerde suiker in. Ze missen er niets aan en er is genoeg ander lekkers. Maar he, ieder zijn ding toch? Als je een bewuste keuze maakt kun je nooit een slechte moeder zijn.

 8. Ik vind ook dat kinderen er mee moeten kunnen omgaan om frisdranken te weerstaan. In de echte wereld, buitenshuis, zullen ze er immers dagelijks mee geconfronteerd worden. Jong geleerd is oud gedaan. Thuis af en toe in het weekend eens een glas vind ik perfect kunnen, zolang ze weten dat er naast de cola nog andere gezondere alternatieven zijn.

 9. hier 1/2 snoepjes per dag en 1 glas fruitsap/limonade/… per dag… tijdens het eten melk of water en geen snoep een uur voor het eten…voor de rest eigenlijk niet veel regels erin…wel heb ik de regel bij de oudste dat hij 1 aardappel 1 schep groeten en een klein stukje vlees MOET opeten voordat hij tegen het slapen gaan een snoeperderijtje krijgt (is soms fruit en yoghurt hoor, maar ook koek of chips of zo)
  en hij aanvaard dit. Als hij meer honger heeft krijgt hij meer maar alles wat hij zelf opschept moet hij ook wel opeten. Ik ben niet zo voor verspilling en dingen die niet uit de pot zijn gegaan kunnen in de vriezer of ijskast maar alles op het bord dat overschiet moet helaas de vuilbak in en dat wil ik zo weinig mogelijk hebben

  maar we letten erop dat ze niet te veel suiker binnen krijgen maar af en toe kan dat geen kwaad natuurlijk

  1. Goede regel hoor! En het werkt zo te horen. Fijn. Hier is, omdat Liza nog klein is, een toetje nog vaste prik. Maar later, wanneer er niet gegeten wordt, dan voeren we de regel weer in dat ze dan ook geen toetje krijgen.

 10. Ik denk dat iedereen het voor zich moet weten. Wel ben ik er erg van geschrokken dat ik in de stad peuters heb zien lopen met halve literflesjes cola. Het bericht dat sommige kinderen elke dag een pakje van zo’n kinderdrankje meekrijgen vind ik ook niet leuk. Maar dat is mijn mening. Overigens zit er in Fristi (veel) minder suiker dan in zo’n drankje. Maar in appelsap juist weer 13 komma nog wat. Overall gezien: ik ben het met je eens. Als je heel super strikt bent dan kan er niets meer. Als we allemaal ons gezonde verstand gebruiken komen we er vast wel uit. Toch?

  1. Je snapt toch niet dat mensen dat de kinderen aan doen. Dat is niet eens bewust meer omgaan met gezondheid van je kind. Van die kinderdrankjes is ook van de zotte dat het überhaupt verkocht mag worden. Net als energydrinks, daar zou toch een vanaf leeftijdsgrens op moeten komen?

 11. Ben het volledig met je eens! Ben geen moeder maar toch 🙂
  Mijn oppaskindjes mogen ook in het weekend een glas cola en zaten zaterdag te wachten tot het half 9 was en ze hun cola mochten haha.
  Ik ben zo opgevoed als jij hierboven beschrijft en ga zelf bewust om met voeding. Wij als (bijna) volwassenen mogen toch ook onszelf af en toe verwennen met chocola of een koekje, waarom mogen kinderen dan niet dat stukje taart op een kinderfeestje? Er bestaat ook zoiets als overbezorgd..

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close