Hier in Zwitserland is het voor kinderen de normaalste zaak ter wereld dat ze alleen naar school lopen. Nou ja, niet alleen. Ze lopen met hun klas- en schoolgenootjes. Het zonder ouders naar school lopen is in Zwitserland onderdeel van de schooltijd, we ‘mogen’ ze niet eens naar school brengen (of ophalen). Ik schreef al eerder waarom ze in Zwitserland zo staan op zelfstandig naar school gaan, vandaag wil ik jullie meer vertellen hoe de kinderen veilig naar school komen.

Veilig onderweg naar school

Laat je kinderen lopen

Lopen, het lijkt zo simpel, maar lopen en bewegen is ontzettend goed voor kinderen. Door de beweging wordt de bloedsomloop gestimuleerd en de hoognodige zuurstof opgedaan, die ze nodig hebben om op school goed te presteren. Ik zeg express lopen, want lopen is nog altijd veiliger dan op de fiets en veel gezonder dan gebracht te worden door de ouders.

Kies de veiligste route naar school, niet de kortste

Voor je kinderen is natuurlijk de kortste route het allerfijnste, maar de kortste route is niet altijd de veiligste. Kies voor de route met de veiligste oversteekplaats, een verlichte weg, een brede stoep. En als je kind met een vriendje wil lopen, dan zoek je samen met die ouders de beste weg voor hen. Zodat ze beiden weten hoe ze moeten lopen.

Een ander voordeel van dat JIJ als ouder de route kiest, is dat jij ook precies weet waar je eventueel moet zoeken als je kind een keer later thuiskomt

Oefen de weg, keer op keer

Je wilt zeker zijn dat je kinderen weten hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen en daar ook naar handelen. Daarom oefen je de weg met je kind. Je loopt de weg een paar keer samen en legt uit waar ze moeten oversteken of aan welke kant van de weg ze moeten lopen. Zo geef je ze langzaam vertrouwen dat ze het ook zelf kunnen.

Als je kind het niet durft, dan moet je ze niet dwingen!

Stel vragen over het verkeer

Voor jezelf en het kind is het fijn als ze vol vertrouwen deze nieuwe fase in kunnen. Stel daarom vragen als; wat doe je als je vrienden de weg oversteken, waar ze dat niet mogen. Wat doe je als je vrienden een andere weg willen lopen? Mag je oversteken als het oranje is?

Draag zichtbare kleding

In Zwitserland lopen de kinderen tot en met de eerste klas altijd met lichtvest aan naar school. Vergeten ze hem een keer, dan krijgen ze van de juf een reservevest aan. Maar ook reflectoren op de schooltassen en jassen zijn een must om je kind zichtbaar te hebben op straat.

Vertrek ruim op tijd!

Haastige spoed is zelfden goed. Wanneer kinderen moeten rennen naar school, dan is de kans op ongelukken veel groter. Ze kijken dan niet meer wat er om hen heen gebeurt omdat ze bezig zijn met op tijd komen. Daarbij is de kans op vallen, kapotte knieƫn en daardoor huilende kinderen ook veel groter. Zorg er daarom voor dat je ze op tijd uit huis hebt, dan kunnen ze relaxed naar school lopen. Zo kunnen ze nog eens naar een slak of rups kijken en hoeven ze niet te rennen.

Show Full Content
Previous Met deze spelletjes is een autorit nooit meer saai!
Next Alle extra pagina’s gratis bij Albelli fotoboeken

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d