Mijn kind iets leren, dat vind ik nou leuk om te doen! Ze verrijken met woorden, met getallen, met taal. Ik vind het een wonder dat jij als ouder zo belangrijk bent in de ontwikkeling van je kind. Ik heb geen geduld voor puzzels of om urenlang met het keukentje of poppenhuis te spelen. Maar met een boekje op de bank, met een spelletje lotto of via een app op de iPad mijn peuter iets leren, vind ik fantastisch.

Je peuter iets leren tijdens de dagelijkse gang van zaken

Op dit moment zijn we Liza -net 2- de kleuren aan het leren (wat nog steeds multiple gok is bij haar :)) en het tellen, wat ook nog niet echt goed gaat (‘een, een, drie, acht, acht, negen, tien – ik komme’). Het is daarom des te toffer wanneer het wel goed gaat. Wanneer ze wel ‘groen’ zegt bij een groen balletje of ‘twee’ bij twee ballen. Om haar te stimuleren gebruiken we niet alleen boekjes en apps. We doen het ook met dagelijkse gang van zaken. Welke kleur jas heb je? Breng je me twee ballen?

screen480x480-2

Wat wel al goed gaat is haar woordenschat.  Ze bouwt hele zinnen, maakt gericht ruzie in zinnen met haar zus. “Nee is mijn iPad. Nee, niet hier zitten. Is mijne mama”. Ze is daar zo mee bezig, dat wij ook dit extra stimuleren. We hebben boekjes met heel veel woorden en plaatjes erin. Maar zelf doet ze het ook. Op de ipad vindt ze moeiteloos spelletjes die haar voor-zeggen welk dier ze ziet en kijkt ze graag naar TicTic, een meisje dat in haar geval de Duitse taal leert. Net als Eva, herhaalt ze dan het voorgezegde woord. Dus zo lezen wij ook boekjes. Een nieuw dier voor haar? Dan herhaalt ze het nieuwe woord. Later herhalen we het nog een keer en vaak kent ze het betreffende dier dan al.

Hoe gebruik je boekjes om de woordenschat van je peuter te vergroten?

Praten met je kind is heel belangrijk om de woordenschat te vergroten. Wanneer je kindje iets zegt en het niet helemaal goed zegt. Hoe schattig het ook is, herhaal de correcte uitspraak. Anders leren ze het natuurlijk nooit goed. Met een boekje leer je je kind nieuwe woorden. Je leert ze voorwerpen herkennen en door het samen te doen, heb je weer een gezellig momentje met elkaar.

In de winkel zijn er heel veel woordenboeken voor peuters te krijgen. Je kunt je kleintje vragen waar het voorwerp is. Daarna wijs jij een voorwerp aan en moet je kleintje vertellen wat het is dat jij aanwijst. Je kunt verhaaltjes verzinnen bij de vaak leuke plaatjes, maar ook je kind zelf lekker laten ontdekken is erg leuk. Liza is net twee en we hangen er tussenin. Nieuwe plaatjes bekijken we samen, ik vertel wat ze precies ziet. Bij plaatjes van bijvoorbeeld kinderboerderij-dieren vraag ik haar wat ze ziet. Maar bij een plaat van een vliegveld, daar vraag ik waar de voorwerpen zijn. Je kunt ook verschillende boekjes kopen, waar de interesses van het kind liggen. Zo begint het leren van woordjes al leuk als ze bijvoorbeeld een tractor kunnen zien.

woordjes leren met-je-peuter

Ik vind het leuk. Ze leert er zoveel van en ze is zo eager om het voorwerp te vinden. Fantastisch om te zien!

 

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van affiliatelinks

Show Full Content
Previous Gefeliciteerd!
Next Deze plekken inspireerden mijn favoriete Disneyfilms!

1 thought on “Hoe stimuleer je je peuter om woordjes te leren?

  1. De hele zinnen beginnen hier ook te komen en ze is inderdaad ook erg bezig met tellen en kleuren. Wij doen dat alleen spelenderwijs dus als ze met iets bezig is vragen we welke kleur het is. Blauw en groen gaat haar al 9 Vd 10 keer goed af, de rest nog niet. En tellen kan ze van 5 tot 10 maar niet terwijl ze iets aanwijst. Maar vind het toch al erg knap.

    Boekjes zoals afgebeeld hebben we eigenlijk nog niet alleen die hele dunne. Misschien toch maar aanschaffen!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close