Ik schreef afgelopen week over de dramaqueen Liza die in ons huis rondwandelt. Gelukkig bleek het hele pittige maar een week te duren, maar die week heeft wel wat meer gebracht dan alleen frustratie bij mij. Gelukkig!

Vandaag is Liza dan ook 19 maanden oud en sinds gisteren kletst ze zoveel meer en zoveel beter dan daarvoor. Je ziet dat inderdaad alles in fases en sprongen gaat. Tijd voor eens een update over hoe Liza nu is met 19 maanden.

Praten

“Mjellow eten. Hap hap.” Ā Ineens zijn daar heel veel woorden. Opa, oma, mello, hommel (schommel), ciao, hallow, Eta, omhoog, Elsa, Mario, Auto jijden, thuisj, taajt en ga zo maar door. Ze kan zich ineens verstaanbaar maken. De R is nog niet gevonden. Het dramatische geschreeuw als ze iets wilt, is minder. Nee, het is nog niet voorbij. Liza denkt nog steeds dat ze haar zin krijgt als ze mijn vingers uit elkaar trekt. Helaas.

Favoriete muziek

Liza houdt van muziek. Houdt van dansen op allerlei liedjes. Maar waar ze echt nu groot fan van is en wat ze zelf ook uit zichzelf zingt is Tsjoe Tsjoe Wa šŸ™‚

Tanden?

Al vier! Geen spoor van nummer vijf of zes, maar die twee voortanden en ondertanden zijn zo leuk!19 maanden

Buitenspelen?

Het liefste rommelt ze buiten aan. Beetje trampoline lopen (springen kan ze alleen nog op de vaste grond), stokken zoeken, bloemknopjes van de bomen aftrekken, klimmen op dingen waar ze niet op mag klimmen en dan als ze daarmee klaar is, wil ze de straat op. Stoepkrijten met mij, dan maken we een gezicht en legt ze uit wat ik erop moet tekenen. (Ć²wen, neu en een kusmondje, hawen). Ze wandelt van hot naar her, maar gaan we eenmaal naar huis dan is het huis te klein en de straat ook. Dat schreeuwt ze het uit.
In de speeltuin wilt ze het liefste schommelen, op de echte schommel! Zo’n babyschommel is niks meer voor haar. Ook moet ze natuurlijk op de grote wip en klauteren over van die netten. Het is al net een peuter…

Binnenspelen?

Binnen kleurt Liza graag, speelt ze met de Anna en Elsa poppen in het poppenhuis en is ze druk bezig met rollenspel. We drinken graag sap (‘joost’) en ze kookt veel soepjes enzo. Maar Liza vind de echte Mario Kart die Eva voor dr verjaardag kreeg ook echt tof. Echt superschattig!

Wat kan ze?

Liza weet wat omhoog en omlaag is, maar het leukste vind ik dat ze al haar lichaamsdelen kent, herkent en al zoveel mogelijk probeert te benoemen.
Hierbij al een wat ouder filmpje. Inmiddels zijn buik, benen, handen, billen, voeten etc ook bekend.

Wat is ze toch leuk!! ??

Een video die is geplaatst door Marlieke | LoveThat.nl (@mijndochtersenik) op

Ze klimt en klautert dat het een lieve lust is, ook uit bed (helaas). Ik vind het ook mooi om te zien dat ze zo van de rituelen is. Als we naar buiten gaan, dan gaat ze ‘soenen’ zoeken, ongeacht of ze deze al aanheeft of niet. Komen we weer thuis dan gaat ze zitten om d’r schoenen weer uit te trekken. Dat doen ze hier in Zwitserland natuurlijk overal, maar dat doen wij weer niet.

Televisie?

Liza is niet zo’n televisiekijker als Eva. Ze gaat al snel wat anders doen. Maar voor Peppa Big blijft ze wel voor de televisie staan. En eigenlijk kan alles waar dieren in voorkomen haar wel bekoren. Ze is en blijft een dierenfreak!

Haren?

Het komt en dat zeg ik al heel lang. Maar inmiddels wordt het haar aan de bovenkant wat meer. Door dat blonde zie je het nog niet echt eigenlijk. Ach ja, veel is het ook nog echt niet. Dat komt vast ooit wel een keer goed šŸ™‚ Aan de zijkant en achterkant groeit het als kool en moesten we zelfs naar de kapper.

19 maanden

En weet je wat nou zo leuk is? Ieder kind doet het op zijn eigen manier. Dus waar sommige kinderen al hele volzinnen praten, kan een ander kind waarschijnlijk al echt trampoline springen. Relax moeders! Het komt allemaal vanzelf šŸ™‚

Show Full Content
Previous Eenvoudige quiche met zalmfilet en broccoli
Next Ons Zwitserleven. De laatste week van de herfstvakantie

4 thoughts on “19 maanden, hoe ontwikkelt Liza zich?

  1. Vind het leuk om te lezen omdat ze niet veel scheelt qua leeftijd met Fay. Onze dame is nu 19 maanden en 10 dagen šŸ˜›
    Hier ook al veel woorden (sommige letters kent ze nog niet qua uitspreken en sommige zijn erg overdreven zoals de l… haha. Maar ze zegt echt maar 1 woordje en niet meer achter elkaar..

    1. Ik bied de woorden vaak samen aan; Dag papa. Auto rijden. Maar ‘Mello eten’, dat deed ze uit zichzelf! Ik krijg het alleen niet gefilmd, het is zo schattig voor later. Later versta je er namelijk niks meer van šŸ™‚

      1. Ja dat doen wij ook ‘mag niet’ bijvoorbeeld.. Mij zij zegt dan ‘mag’ en wijst met haar vingertje haha!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close