Het was even stil van mijn kant. We zijn op vakantie in eigen land! Al is vakantie als je naar het land van herkomst terug gaat, waar je familie en vrienden wonen nooit helemaal vakantie.
Je wilt immers graag een boel mensen zien, en die mensen jou en stiekem vooral de kids. Herkennen jullie dat? Dat die kleine guppies stiekem belangrijker zijn geworden dan jij dan ik?Terecht ook want ze veranderen zo snel als ze zo klein zijn. En wij wonen ook nog zo ver weg.

Sinterklaas


We waren in Nederland om sinterklaas te vieren. En dat hebben we gedaan: met verve. Al mijn zussen en aanhang, mijn moeder en 2 nichtjes, en 1 neefje. De 5 kinderen waren super lief en waren eigenlijk halverwege al aan het spelen met de cadeautjes. Zo zie je maar weer, eigenlijk is hoeveelheid zo niet belangrijk.Sarah en Samuel geloven trouwens wel in Sinterklaas. In Frankrijk hebben ze die alleen in het Noorden. Daar wordt kerst met de kerstman gevierd. Wij hebben uitgelegd dat bij de Nederlandse kindjes Sinterklaas komt en de Franse kindjes de kerstman. Wij vieren met de broer en schoonzus en de 2 nichtjes van Bart die ook in Frankrijk wonen kerst: jawel met cadeaus, maar die komen dan gewoon van kerst – whatever that might be.

Chanoeka

Om het verhaal compleet te maken vieren wij ook nog Chanoeka. Dat is het Joodse lichtjesfeest. Onze kinderen zijn behoorlijk eclectisch, de Mamma Joods en de Pappa van katholiek protestante achtergrond. Zelf ben ik niet traditioneel opgevoed. Maar ik vind de tradities erg mooi
in het Jodendom en wil de kinderen daar graag iets van meegeven.

Met Chanoeka herdenken we de herinwijding van de tempel. Nadat de tempel verwoest was en hij opnieuw in gebruik werd genomen wilde men de menora aansteken (een 7 armige kandelaar), echter er was maar genoeg voor 1 nacht. Uiteindelijk brandde hij 8 dagen. Daarom hebben wij een Chanoekia waar 9 kaarsen in branden, de 9de kaars de sjamasj dient om de andere kaarsjes aan te steken. Elke dag eentje meer: we zingen dan een liedje – in het Hebreeuws Maoz Tzur, waarin we het verhaal van de tempel vertellen. Saar en Sam zingen het liedje prachtig fonetisch mee. Ik heb de Chanoekia van mijn vader gekregen, dat maakt het dit jaar extra bijzonder om hem aan te steken.

En het optuigen van de Kerstboom

Had ik al verteld dat de kinderen samen met Bart de kerstboom bij Bart zijn moeder hebben opgetuigd? Kortom ze krijgen alles mee en ze mogen helemaal zelf bepalen wat voor hen het belangrijkste is, of wat ze zelf willen vieren als ze groter zijn. Al hoop ik dat ze dezelfde waarde gaan hechten als ik aan de tradities die ik ze probeer mee te geven.

Hoe vieren jullie kerst, sinterklaas en wie weet ook wel Chanoeka?

Show Full Content

About Author View Posts

Boor Siegel

Boor Siegel woont in Frankrijk waar zij met ziel en zaligheid vakantieverblijven (gîtes & lodgetenten) verhuurt, fantastisch kookt Domainemalpaskookt, haar kinderen tussen twee culturen opvoed en waar zij Boor is.

Previous Ver-van-mijn-bed-show | Kerstdiner op school
Next Serie Frauenlauf | Annemarie kwam uit een heel diep dal

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: