Als je net als ik, leeft in een ander land dan is het niet alleen voor mij wennen. Ook voor anderen is het gek als iets niet gaat zoals het normaal gaat. Ik krijg dan ook vaak dezelfde vragen. Ik vond het daarom wel tijd om even wat meer uitleg te geven.

Moet Eva niet naar school?

Nee. Eva blijft nog tot augustus thuis. De scholen beginnen hier in augustus en alle kindjes die het jaar daarvoor 4 zijn geworden mogen dan naar de Kindergarten (de kleuterschool). De kinderen stromen dus niet, net zoals bij ons, in als ze 4 zijn geworden. De meeste kinderen gaan wel naar een spielgruppe, een soort peuterspeelzaal. Je hebt de normale, maar ook de Waldspielgruppe. In die laatste zijn de kinderen de hele dag buiten in het bos. Koken ze op een vuurtje en komen ze onwijs smerig weer thuis. Ik had Eva heel graag naar een spielgruppe gestuurd, voor haar ontwikkeling is dat natuurlijk super, maar de groepen zitten vol. Helaas. Dus doen we andere dingen om haar toch uit te dagen. We gaan naar Muki-turnen en op donderdag zijn we bij de koffie-ochtend met andere kinderen. Daarbij hebben we het geluk dat er veel kinderen hier wonen, dus qua taal zal ze het tegen de tijd dat ze naar school gaat wel goed kunnen redden. Overigens gaan de kinderen het eerste jaar alleen maar de ochtenden naar school en in het tweede jaar van de Kindergarten 2 middagen. Wanneer ze naar de eerste klas gaan (groep 3) dan moeten ze wel net als Nederlandse kinderen volle dagen naar school.

Vandaag gingen we een rondje lopen en liepen we naar de paarden in de buurt. Even aaien, vinden de kids leuk. Er was daar een vrouw aan het werk, waar we al eerder kennis mee hadden gemaakt, en zij vroeg Eva waarom ze geen handschoenen aan had. “Als ik handschuhe aan heb, dan kan ik niet goed op mijn velo fahren. Ik heb wel meine Helme auf.” 

Moet je niet kochen? Komt jouw man niet thuis eten?

Hoe vaak ik deze vraag hier wel niet gehad heb. Vooral rond half twaalf als je dan met iemand aan het kletsen bent. Die vrouwen hier zitten dan echt op hete kolen, want er moet immers om 12 uur warm eten op tafel staan.  Ze vinden het echt vreemd dat wij tussen de middag niet warm eten en ze vinden het nog gekker dat Floris niet naar huis komt om te eten. Mijn god, liever niet. Het is hier het huishouden van Jan Steen rond het middaguur. Als ik dan ook nog Floris om me heen moet hebben. Nee hoor, hij blijft maar lekker op zijn werk! En dat warme eten. Daar kan ik nog wel inkomen. Voor Eva is warm eten best wel een uitdaging, vooral na een middag buitenspelen. Daarbij wordt er ‘s ochtends hier amper gesnoept, maar ‘s middags daarentegen… Dan krijgen de kinderen overal wat te snoepen. Ik vind het dan ook niet gek dat Eva na zo’n middag buiten minder honger heeft.

 

En dus komt het regelmatig voor dat ik lekker met de kids 's ochtends een stukje ga wandelen en dit soort foto's maak!
En dus komt het regelmatig voor dat ik lekker met de kids ‘s ochtends een stukje ga wandelen en dit soort foto’s met mijn mobiel maak!
 

Show Full Content
Previous Van deze foto’s word je warm en koud
Next Circus Chapito: het leukste papieren circus

2 thoughts on “De meest gestelde vragen na onze emigratie

  1. Wat interessant dat Duitse vrouwen zich nog verplicht voelen om ‘s middags hun man een warme maaltijd voor te schotelen. En dan zeggen ze dat Nederlandse vrouwen niet voldoende geëmancipeerd zijn zeg!

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close