Een huis kopen is een grote beslissing in je leven. Zeker als het de eerste keer is dat je een huis koopt, komt er voor op je af. Contact opnemen met een makelaar, diverse huizen bezichtigen en dan praten met de bank. Is het mogelijk om dat droomhuis ook te financieren? En als dat gelukt is, dan ga je uiteindelijk naar de notaris om je handtekening te zetten onder dat felbegeerde koopcontract. Je bent vanaf dat moment eigenaar van jouw eigen huis!

Wat volgt is jouw woondromen verwezenlijken. Je gaat verbouwen, alleen om samen met vrienden en familie. De juiste kleur op de muren, laminaat of toch echt hout op de vloer en welke gordijnen passen het beste bij de kleur van de muren. Het resultaat is uiteindelijk dat je jouw droomhuis hebt.

Een eigen huis is een groot bezit, maar het brengt ook veel verantwoordelijkheid met zich mee. Natuurlijk moet je de hypotheek maandelijks aan de bank overnemen, maar er komt veel meer bij het bezitten van een huis kijken. Want je kunt zomaar aansprakelijk gesteld worden door een letselschade advocaat voor letselschade of schade lijden als gevolg van brand, wateroverlast of diefstal. Verzekeren is dan van groot belang.

De aansprakelijkheidsverzekering

Een belangrijke verzekering is de aansprakelijkheidsverzekering. Dat klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar wist je dat meer dan 600.000 gezinnen in Nederland niet in het bezit zijn van een aansprakelijkheidsverzekering? Als je dan schade aan iemand toebrengt door een fietsongeluk of iemand door jouw hond gebeten is, draai je zelf op voor de letselschade. Je krijgt dan te maken met bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Amsterdam die namens zijn of haar cliënt een schadevergoeding vordert.

Schade en met name letselschade kan enorm oplopen. Stel bijvoorbeeld dat iemand niet meer kan werken als gevolg van een fietsongeluk waarvoor u aansprakelijk bent omdat u een voetganger of fietser over het hoofd ziet en deze persoon hierbij ernstig letsel oploopt. Schade als gevolg van arbeidsongeschiktheid kan enorm oplopen, evenals andere schadeposten als medische kosten, reiskosten en kosten voor hulp in het huishouden. Daarnaast heeft een letselschade slachtoffers recht op smartengeld na een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is. 

Heeft u een goede aansprakelijkheidsverzekering, dan komt de schade niet voor uw rekening, maar voor rekening van de aansprakelijkheidsverzekering. Dat is wel een hele geruststelling. Daarom is een van de belangrijkste verzekeringen die u als huiseigenaar kunt afsluiten een deugdelijke aansprakelijkheidsverzekering.

Opstalverzekering en inboedelverzekering

De opstalverzekering dekt schade als gevolg van schade aan je huis. Denk aan brand of waterschade door een lekkage. Deze schade kan nogal oplopen, dan is het fijn als er een verzekering is die deze schade dekt. Denk er daarbij wel goed om dat je periodiek jouw huis laat taxeren. Zo voorkom je dat je onderverzekerd bent. Dit houdt in dat je verzekerd bent voor een lager bedrag dan dat jouw huis waard is. Je wilt immers bij brand wel weer je huis kunnen laten opbouwen.

Een inboedelverzekering verzekerde de waarde van je spullen in huis. Denk aan je televisie, sierraden en andere waardevolle spullen. Want er vinden genoeg inbraken in Nederland plaats. Goed om je daar tegen te verzekeren. Ook hier geldt, zorg ervoor dat je niet onderverzekerd bent. Dit kan gemakkelijk gebeuren omdat we nu eenmaal veel dingen verzamelen in ons leven. Verstandig om dan af en toe jouw verzekeringspolis eens tegen het licht te houden om te kijken of je nog wel afdoende verzekerd bent!

Show Full Content
Previous De belangrijkste trends voor de zomer van 2023
Next Dit zijn de gezondste manieren om af te vallen

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close