De komende tijd wil ik terugblikken op het afgelopen jaar. Want je gelooft het bijna niet, we wonen hier al bijna een jaar! Een jaar met heel veel ups en een aantal pittige momenten. Een jaar met fantastische ontmoetingen en het gemis van oude vrienden. Een jaar met nieuwe indrukken, een andere cultuur en nieuwe invloeden, maar vooral een jaar van groei en van ons.

We zijn achterlijk snel, zo niet hals over kop, geƫmigreerd. Hierdoor hebben we het een en ander laten liggen. Je kunt nou eenmaal niet alles weten en doen. Vandaag daarom:

Wat hadden we beter anders kunnen doen?

1. Mijn rijbewijs niet verlengen!

Hoe stom. Ik verlengde mijn rijbewijs nog geen maand voor de emigratie. Ik wilde alle documenten op orde hebben en dat had ik uiteindelijk. Helaas wist ik toen nog niet dat ik mijn rijbewijs moest om laten zetten naar een Zwitsers Rijbewijs. Dat koste mij weer 80 Frank!

2. Het huis in Pernis

We vertrokken binnen enkele maanden, die tijd die we hadden was kostbaar. Het huis inpakken, alles goed afsluiten voor ons en voor de kindjes. Het was belangrijker dan het huis. Helaas heb ik daar nu wel spijt van. Het huis staat nog steeds te koop en heeft echt een opknapbeurt nodig om het weer wat frisser in de markt te zetten.

3. De Taal

Ik had best de tijd om mijn Duits op te krikken. Dat had ik best. Eerlijk is eerlijk, ik heb geen seconde aan het Duits gedacht. Geen seconde. De eerste keer dat ik aan de taal dacht was in het vliegtuig erheen notabene. Ik ben zo enorm gefocust geweest op al het andere, dat toen de stewardess aan me vroeg of ik wist hoe ik de babybelt moest gebruiken, ik vooral enorm schrok. ‘Wat? Huh? Ik begrijp je niet?’ Die gedachtes kreeg ik daarna nog veel vaker!

4. Sparen!

Als je toch alles van te voren wist. Maar we hebben het gered. Het eerste jaar zonder al te veel kleerscheuren door gekomen. Voor een ieder die wilt emigreren raad ik aan om een spaarrekening te vullen. Of in ieder geval duidelijk van te voren te weten wat je nieuwe land je gaat kosten aan verzekeringen, eten en ga zo maar door!

Er zullen vast en zeker nog veel meer dingen zijn die we veel beter hadden kunnen doen. Het feit is en blijft dat ik vind dat we het supergoed gedaan hebben die maanden voor ons vertrek!

 

Show Full Content
Previous Hipper dan je kinderen? Vergeet het maar!
Next Ons Zwitserleven deze week!

1 thought on “Een jaar na de emigratie – Wat hadden we beter anders kunnen doen?

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close