De komende tijd wil ik terugblikken op het afgelopen jaar. Want je gelooft het bijna niet, we wonen hier al bijna een jaar! Een jaar met heel veel ups en een aantal pittige momenten. Een jaar met fantastische ontmoetingen en het gemis van oude vrienden. Een jaar met nieuwe indrukken, een andere cultuur en nieuwe invloeden, maar vooral een jaar van groei en van ons.

Wat heb ik ervan geleerd en hoe ben ik gegroeid?

1. Cultuur

We hebben ervoor gekozen om te zoeken naar een mooie combinatie tussen de Nederlandse en de Zwitserse cultuur. Daarom proberen we zoveel mogelijk te ondernemen waardoor we de cultuur ook echt leren kennen. Tegelijkertijd geven we ook zoveel mogelijk terug. We vertellen hoe dat in Nederland gaat. We delen Nederlandse dingen uit en hopen zo om voor onszelf en voor de kinderen de twee culturen te kunnen verweven met elkaar. En ik kan je zeggen: de kinderen hier verheugen zich al op de pepernoten!

2. Taal

Het ligt voor de hand, maar een extra taal leren is zo goed voor je. Ik ben er nog lang niet. Echt nog lang niet, maar door veel op te nemen, voor mezelf te herhalen en misschien dat ik toch ooit nog eens een cursus ga volgen dan kom ik er ooit wel.

3. Andere contacten

Bewust kozen wij ervoor om niet direct met andere Nederlanders in het buitenland/Zwitserland contact te hebben. Wij wilden het zelf doen en zelf uitzoeken. Na een half jaar leken we eraan toe te zijn en werden we lid van Facebookpagina’s voor Nederlanders in het buitenland en in Zwitserland. En dat heb ik geweten. Dankzij deze pagina’s ben ik op de hoogte van wat er in andere delen van de wereld leeft. Op de pagina’s van Wereldvrouwen en Nederlandse Moeders in het buitenland word ik gestimuleerd, vraag en geef ik advies, maar word ik bovenal wijzer over wat er in landen leeft. Wat men doet daar, wat men eet, hoe er feestjes gegeven worden over de hele wereld en ga zo maar door. Ik vind het leuk en ik hoop dat deze groepen nog lang bestaan in zijn huidige gezellige vorm.

4. Kookwonder

Het mag gezegd worden. Op het moment van schrijven staan er appels op het vuur voor de appelmoes. De verandering van huis en haard hebben mij doen inzien dat koken met pakjes helemaal niet altijd nodig is. Zelf maken is negen van de tien keer net zo makkelijk!

5. LoveThat.nl

LoveThat is met me mee gegroeid. Dat hoop ik. Soms kwam ik even in een roes van geld verdienen terecht, maar dan schreef ik geen blogs waar ik heel happy van werd. Inmiddels denk ik een mooie  combinatie gevonden te hebben. Grote bedrijven zijn welkom en kleine bedrijven of bedrijven in de opstartfase ook.  Van die kleine bedrijfjes word ik overigens vaak nog veel enthousiaster, omdat het zo leuk is om voor elkaar wat te kunnen betekenen.

Show Full Content
Previous Een jaar na de emigratie – Wat viel er tegen
Next Twee jaar geleden deed ik een belangrijke test

4 thoughts on “Een jaar na de emigratie – Wat heb ik ervan geleerd

  1. Ik zeg: Ga die cursus volgen, het is veeeel makkelijker als je dat NU doet. Zo leer je geen foute dingen aan, die je weer moet afleren (en dat is moeilijker dan de taal van begin af aan goed te leren!) wat ook belangrijk is voor je kinderen, die straks op school (basisschool) Zwitsers praten Ć©n Duits moeten lezen en schrijven en vanaf dag 1 met huiswerk naar huis komen.
    šŸ™‚

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close