Altijd al willen weten hoe het is om als nuchtere Nederlandse in het buitenland te wonen? Als je Lovethatnl volgt weet je dat het niet alleen maar leuk is in het buitenland. Wonen in het buitenland vergt heel wat energie van je. Elke dag weer in het begin. Niet alleen de taal is vaak een uitdaging, ook de nieuwe culturen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Het is spannend en over het algemeen ben je in het begin alleen.

Zoveel landen, zoveel culturen, zoveel uitdagingen. Ik schreef al eerder over het boek van Brenda van Es; In Spanje schijnt altijd de zon. In dit boek beschrijft Brenda haar weg naar geluk in Andalusië, Spanje. In Expat mama in Finland beschrijft Gaby Bruining – de Vrieze over haar belevenissen als expatvrouw en moeder in het bijzondere Finland.

Expat mama in Finland door Gaby Bruining- de Vrieze

Expat mama in Finland

Gaby is vrouw van de nieuwe landendirecteur van een bekend Duits Automerk en laat in Nederland alles achter om met haar man en kinderen naar Helsinki te vertrekken. Het boek is een feest der herkenning. Al ben ik natuurlijk geen expat, maar het leven in een ander land is bijzonder te noemen.

Vond ik het vreemd dat ik Eva sloffen moest meegegeven naar school, bij Gaby werd het nog gekker: er werd zelfs een pyjama gevraagd! Ook heel herkenbaar is het stuk over Nederland. Want net als bij Gaby ligt er ook bij ons in Zwitserland vaak veel sneeuw en gaat het leven gewoon door. De kinderen doen er wat langer over om aangekleed naar school te gaan en komen vaak wat later thuis uit school. De gang ligt 4 maanden vol met skipakken, warme schoenen en overal liggen handschoenen, sjaals en mutsen verspreid. Maar de straten zijn schoon, de treinen rijden en over het algemeen is er geen paniek om sneeuw. Hoe anders is dat in Nederland, waar een halve centimeter sneeuw (voor mijn meiden niet genoeg om er überhaupt een sneeuwbal van te maken) er al voor zorgt dat de kinderen met de slee naar school worden gebracht en de treinen veel moeite hebben met op tijd rijden. Het is een andere manier van leven en als je er verder vanaf staat, in Zwitserland of in Helsinki woont, dan zie je dat toch anders.

Het boek is voor iedere moeder superleuk om te lezen, Gaby is tenslotte ook gewoon een moeder. Maar het boek geeft je zeker een kijkje in de keuken in het leven van een expatmoeder en expatvrouw. Zakelijke diners en hoe zit het met internationale scholen en playdates etc. Droom je erover om naar het buitenland te verhuizen, al dan niet als expat of wil je gewoon een lekker boek lezen en een beetje bij iemand thuis naar binnen gluren? Dan is dit boek zeker een aanrader!

Je koopt hem online via expatmama.nl

Show Full Content
Previous Lekker ingeburgerd: znüni
Next De kantoorhond, heb jij hem al?

Comments

Laat hier je reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
Close
%d bloggers liken dit: